Румен Овчаров: Кабинетът харчи от фискалния резерв

Архив Варна

14-04-2010, 07:52

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Правителството не отчита сериозността на положението и фактически за първите два месеца на 2010 г. кабинетът харчи от фискалния резерв, каза тази сутрин пред Нова телевизия депутатът от БСП и бивш министър на икономиката Румен Овчаров.

Вчера социалистите са опитали да намерят в сайта на правителството антикризисните мерки, но не са ги открили. Той няколко пъти подчерта, че вече повече от месец и половина се обсъждат антикризисните мерки, а не влизат в НС и фактически нищо не се прави.
“Всички искат да видят как страната ще излезе от това положение и вече месеци се дискутират тези мерки с работодатели и синдикати, което е омръзнало на гражданите и се превърнало в седянки”, заяви социалистът.

Шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова от ГЕРБ каза, че разговорите по антикризисни мерки са се водили прозрачно и предстои обличането им в закони. не са правени повече разходи, призна тя, но напомни за няколкото задължителни пращания по външния дълг, което се прави в началото на годината, както и някои плащания по оперативни програми.

Румен Овчаров обвини министъра на финансите, че е обещал дефицит от 1,2 млрд. лв. в края на годината, а той е толкова още през март.

Менда Стоянова каза по повод вчерашното изказване на лидера на БСП Сергей Станишев, че 2 млрд. от фискалния резерв е изчезнал и управляващите трябва да дадат обяснение и да се създаде временна анкетна комисия.

“Видно е, че тези средства не са изчезнали, а са използвани за покриване на дефицита”, посочи тя, като допълни, че около 700 млн. лева са използвани от предишното правителство.

Румен Овчаров предупреди, че вчерашната акция на ДАНС в клиентски енергоцентрове на ЕВН в Стара Загора, Бургас, Кърджали и Ямбол, Крумовград и други места може да доведе до международни проблеми, защото Германия ще застане зад Е.О.Н, Австрия зад ЕВН и Чехия зад ЧЕЗ.

“С тези неща трябва по-внимателно - преди по-малко от две седмици “започнахме” да ги приватизираме, сега ги обявихме за престъпници и с нахлуването на ДАНС в офиси на ЕВН, и с протеста във Варна срещу ЕОН”, категоричен е Овчаров.

Сфера, в която има монополи, трябва да бъде проверявана, но малко много дойде ДАНС да нахлуват пред очите на гражданите в офисите на ЕВН, подчерта депутатът от БСП.

„Тези дружества трябва да бъдат проверявани от ДКЕВР и не е работа на ДАНС да нахлуват в клиентски центрове, където гражданите си плащат сметките”, посочи той.

Според Стоянова обаче проверки трябва да се правят и това е и част от работата на ДАНС.