Владимир Каролев: Докато има данъци, ще има измами

Новините

19-04-2010, 08:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Данъкът добавена стойност е въведен през 1954 г. във Франция. Проблемът не е само български, даже в България измамите са по-малки, защото България е по-малка държава.

През изминалата година най-голямата хваната измама е в Италия – за 400 млн. евро. В нея участват директори на големи компании, депутати и данъчни". Това обясни в ефира на БТВ икономистът Владимир Каролев.
"Не може да стане данъчна измама, особено по ДДС, без участието на данъчен. С данък печалба по-може да се направят някакви фиктивни разходи, така че да се намали облагаемата основа, но за данък ДДС просто няма как да стане, без да участва данъчен, кмята Каролев.
Сега на мода са "Недосегаемите”, но ще ви припомня, че  всеки месец имахме такива случаи – декември имаше хваната група в Стара Загора, мисля, че я нарекоха "Водката". Там имаше данъчен служител. Използваха класическа схема – фиктивен износ. Особено сега, когато България е член на ЕС, това, което правеха тези момчета и момичета от Стара Загора, е износ, но по документи. Стоката не напуска границата на страната и се реализира вътре. Тук не е задължително да участва данъчен.
 
Друга класическа схема – ако софиянци тръгнат към Илиянци, преди да влязат там ще видят едни хора, предимно мургави, които размахват кочани с фактури. Тези хора са участници в схемата, наречена "Фактуристите”. Несъществуващи фирми, които са създадени някой път само за дни, за да мине през тях данъчен кредит, издават фактури, срещу тези фактури други фирми приспадат ДДС-то, тоест намаляват данъчната си основа.
Веднъж месечно, на 14-то число, всички фирми, които са регистрирани по ДДС, а това са всички фирми с оборот над 50 хил. лв., имат задължение да внесат специална справка в данъчната служба – за данък ДДС. И фирми, които трябва да внесат много ДДС, могат да внесат много такива фактурки, за да намалят данъчната си основа. И тук отново няма как да стане без данъчен служител.
Тези схеми не могат да спрат, защото докато има данък, винаги ще има измама, но могат да бъдат ограничени. В България, все още, не са много строги наказанията, ако злоупотребиш с данъци", коментира Каролев.