Посещаването на солариум може да доведе до пристрастяване

Архив Варна

20-04-2010, 17:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Хората, които използват солариум, могат да се пристрастят и по-често страдат от симптоми на безспокойство и на субстанциална зависимост, съобщиха учени в понеделник.

Проучването, проведено от професори от Центъра за изследване на ракови заболявания Мемориъл Слоун-Кетъринг към университета в Албъни, щата Ню Йорк, е било проведено сред 421 студенти, от които 229 са използвали солариум в последната година.

Тези, които са използвали процедурата, средно са посещавали соларните студия по 23 пъти през миналата година. 70% от тях прояват симптоми на пристратяване към потъмняването на тена. Критериите, по които са оценявани студентите, се използват за установяване на други форми на зависимости, включително и към субстанции.

"Въпреки нарастващите усилия да бъде образовано обществото, относно здравословните рискове, свързани с естествената и изкуствената UV радиация, младите хора продължават да ходят на солариум", пишат Катерин Мошер и Шарън Даноф-Бърг в архива на дерматологичния журнал на центъра, провеждащ изследването.

"В допълнение към желанието за подобрение на външния вид, мотивация за посещение на солариума е желанието за релаксация, покачване на настроението и социализация", казват авторите.

Те предлагат в бъдеще да се следи психичното състояние на хората, използващи процедурата, по критерии, като повишаване на тревожността, изпадане в депресивни състояния, промяна в настроенията и други, свързани с ментално здраве.