По-малко емигранти и повече бебета срещу демографския срив, реши кабинетът

Архив Варна

21-04-2010, 11:05

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Правителството планира активни действия за насърчаване на раждаемостта, увеличаване на средната продължителност на живота и намаляване на броя на емигриращите млади хора в репродуктивна възраст.
Това е заложено в приетия днес от кабинета план за 2010 г. за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на Република България (2006 г. - 2020 г.), съобщиха от правителствената пресслужба.
Целта е да се забави темпа на демографски срив, както  и  да се осигури високо качество на здравословното състояние, образованост, способности и умения на хората.
В България има трайната тенденция на намаляване на раждаемостта, намаляване на броя на населението и промени във възрастовата му структура, с увеличаване на процентния дял на населението над 60-годишна възраст. Поради това през 2010 г. основен акцент в приетия днес план е поставен върху дейностите, насочени към насърчаването на активен и достоен живот на възрастните хора.
Планирани са действия в 11 основни направления.
Сред поставените цели е развитието на националната имиграционна политика, преодоляване на последиците от застаряване на населението, подобряване на репродуктивното здраве и превенция на стерилитета, повишаване на общото образователно равнище, демографската информираност и сексуално-репродуктивната култура на населението.
Ще бъдат предприети мерки за осигуряване на равни възможности за пълноценен репродуктивен живот в добро здраве за всички социални групи, развитие на солидарност между поколенията, ограничаване на диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването в някои региони и селата, усъвършенстване и синхронизиране на нормативната база, свързана с демографското развитие.
За финансиране на дейностите ще се разчита на държавния бюджет, Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, Европейската комисия, програма ФАР, фондонабирателни кампании на „Партньорската мрежа на БЧК”, неправителствени организации.