Осъдиха съдия изпълнител

Архив Варна

23-04-2010, 09:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Юристът от съдебно изпълнителната служба към Варненския районен съд Любомир Мавров е признат за виновен за престъпление по служба и последната съдебна инстанция в България - Върховният касационен съд.

Днес висшите магистрати решиха условната му присъда да влезе в сила. През следващите 4 години Мавров ще бъде в изпитателен срок и, ако през това време извърши друго престъпление, влиза зад решетките за 2 години.

Престъплението, за което Мавров беше признат за виновен, е извършено през октомври 2004-а година. Съдия изпълнителят решил да извръши "услуга" на свой познат. Юристът издал постановление за възлагане на недвижим имот на длъжник на варненеца Спас Спасов без изобщо да има молба за това и нарушавайки грубо три законови норми. Мавров не си направил труда да провери чия собственост е описания от него имот в землището на село Игнатиево и вписал в него 4 сондажни кладенеца. Единият от кладенците обаче бил изключителна държавна собственост, а другите - собственост на община Аксаково, "Екофрут" ООД и на частно лице. Кладенците изобщо не били вписани в описа на имота и не били собственост на длъжника, но това на юриста не му пречело. В постановлението си Мавров пропуснал и още един много важен момент - експертна оценка от вещи лица. По този начин Спас Спасов получил чужда собственост, а вредите от престъплението на съдия изпълнителя са оценени на 269 800 лв. Това е пазаранта стойност на четирите кладенеца.