Спасиха редки папагали, оценени на 200 000 евро

Архив Варна

23-04-2010, 11:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

107 папагала от защитения вид Жако бяха "задържани" на летището в София от митническите власти.

Скъпите пернати пристигнали у нас с полет от Бейрут, но мъжът, който ги придружавал, не успял да покаже на митничарите необходимите документи. 39-годишният Фарис А. А., който е с българско гражданство, нямал дори най-важния сертификат, чрез който регулира търговията на видовете от дивата флора и фауна - Cites. Скпите птици вече са приютени в софийската зоологическа градина, съобщиха от митницата.


Пернатите били натоварени в 4 пластмасови кафеза. При проверката на аерогара София се оказало, че едно от животните е починало по пътя. Според експерти цената на черно на един папагал от вида Жако на територията на ЕС варира между 1000 и 1800 евро. А спипаната на летището в София пратка се оценява на близо 200 000 евро.

Преди повече от 10 години на варненското летище митничари заловиха няколко хладилни контейнера, в които имаше повече от 3 хиляди чучулиги. Птичките бяха отстреляни от италиански ловци в Добруджа без необходимите разрешителни. Те трябваше да отпътуват към Италия, но контейнерите така и не потеглиха от варна. В Италия птичките се предлагали в скъпи ресторанти като деликатес. У нас делото за отстрела им се точи няколко години. В крайна сметка ловците бяха глобени, а чучулигите - изгорени от властите.