Гените са виновни за пристрастяването към цигарите

Архив Варна

26-04-2010, 13:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Пропушването и пристрастяването към него се дължи до голяма степен на гените ви, твърдят 3 отделни проучвания, публикувани в неделя, съобщава Ройтерс.

Изследователи съобщиха, че едно често срещано различие в ДНК кода на някои хромозоми е свързано с вредния навик.

Научната статия е публикувана в уеб журнала Nature Genetics и е основана на изследвания на генома на над 140 хиляди души, сред които и пушачи и непушачи.

Впечатление е направил гена в хромозома 11, който изглежда е тясно свързан със започването на тютюнопушенето, а друг, намиращ се в хромозома 9, се оказва свързан с отказа от цигарите.

Хора с различни гени в хромозомите 8 и 19 са по-предразположени към пушене на цигари. Те пушат средно с около 1/2 цигара повече от другите пушачи на ден и са с около 10 % по-застрашени от рак на белите дробове, в сравнение с хората, които не носят тези хромозоми.

Изследването добавя към известните вече гени нов, свързан с уязвимостта към тютюнопушенето и открива нови диагностични инструменти за идентифициране на хората, които могат да наследят склонност към вредния навик.

"Пушенето е вредно за здравето на всеки", каза Кари Стефансон, ръководител на deCODE, исландска компания, специализирана в разкодиране на данните на генома и ръководител на едно от трите проучвания.

"То е дори по-опасно за някои хора и откритията днес помагат да се идентифицират по-застрашените, давайки им основателна причина да ги спрат."

Все още е неясен метаболитният път, чрез които тези гени увеличават риска, добави Стефансон. Връзката между рака на белите дробове и тютюнопушенето е установена преди повече от от половин век, но учените все още се опитват да намерят отговор на въпроса защо на някои хора им е по-лесно да откажат цигарите отколкото на други и защо част от хората са по-склонни да развият белодробни заболявания от други.

Преждевременна смърт, в резултат на тютюнопушенето, се очаква да нарасне до 6,4 милиона души, в световен мащаб годишно през 2015 г. и 8,3 до милиона през 2030 г., според изследване, публикувано през 2007 г. в медицинското сп. Public Library of Science.