Салмонелоза в Дома в Крушари

Архив Варна

29-04-2010, 14:14

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

В Дома за деца с умствени увреждания "Св. Николай Чудотворец" в добруджанското село  Крушари е регистриран вътреболничен взрив от салмонелоза, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Шест от децата са имали оплаквания от висока температура, диария и повръщане. Във връзка с това са извършени микробиологични изследвания на всички домуващи и на персонала.

Само един младеж има салмонела, съобщи директорът на Дома Юлия Върбанова. Тя смята, че това е свързано с факта, че той яде всичко, което му попадне, включително чаршафите, чорапите и т.н.

Върбанова уточни, че 3 от изследваните като контактни деца са здрави заразоносители, без клинични прояви. Епидемиологичното проучване продължава, като своевременно са предприети необходимите профилактични и противоепидемични мерки, се сочи още в съобщението на здравното министерство.

От РИОКОЗ в Добрич съобщиха, че продължава изследването на целия персонал, досега причинителят не е установен. В инфекциозното отделение на добричката болница е бил настанен един младеж, който вече е изписан, съобщиха оттам.