Рибните консерви водят до ранен Алцхаймер

Архив Варна

03-05-2010, 08:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Д-р Мария Папазова, научен сътрудник към Института по невробиология към БАН

вестник Новият глас


Българинът се храни с отрови, които застрашават не само здравето, но и живота му, алармира д-р Мария Папазова – научен сътрудник към Института по невробиология към БАН. С всеки изминал ден, на пазара се появяват нови продукти, съдържащи изключително опасни съставки.

„Настъплението на опасните храни и добавки не е случайност, а геноцид“, предупреждава Папазова. Според нея първото, от което трябва да се откажем, са различните видове готови супи, комбинирани подправки, бульони и любимите на малчуганите чипс, снакс, солети и кубети. Всички те съдържат голямо количество

мононатриев глутамат, който убива невроните в мозъка

„Глутаматът е открит в Китай. Извлича се от специален вид водорасло и се синтезира. Тъкмо той придава онзи невероятен вкус на храната, който те кара да ядеш още и още, но в същото време бавно те убива. Популярните китайски вкусотии са бъкани с глутамат, а вредата им отдавна е доказана на Запад“, обяснява д-р Папазова. След редица изследвания, щатски учени открили т.нар. „Сидром на китайския ресторант“, водещ до зловещи резултати. Системният прием на глутамат предизвиквал гадене, наддаване на тегло, невропатии, постепенна загуба на зрението и слуха, както и ранна деменция. Също толкова ужасяващи са последиците от приема на аспартама, нашумял като привидно безвредна и диетична съставка. Веществото се среща в редица продукти като „Кока-Кола Лайт“, дъвки „Орбит“ без захар, различни безалкохолни напитки и натурални сокове, както и в множество сладкарски изделия.

Аспартамът е изключително токсично вещество,

открито случайно по химичен път. През 1965 година немският учен Шлатер опитва да създаде лекарство за язва към фармацевтичната компания „Сърл“. Видял, че от машината изтича някаква течност, опитал я и установил, че е 200 пъти по-сладка от захарта и много по-евтина. Няколко години по-късно употребата на аспартам плъзва из целия свят, но малко хора осъзнават какво всъщност представлява той, казва експертът от БАН. Д-р Папазова добавя, че веществото съдържа метанол, който е една от най-токсичните съставки в света, както и фенилаланин, разпадащ се в организма до формалдехид и мравчена киселина. Спомнете си в какво киснат труповете. А същият този формалдехид се трупа в организма ни, обяснява д-р Мария Папазова.

При диети тя препоръчва употребата на захарин или новия продукт малкитол, който представлява сладък природен алкохол и е напълно безвреден.

Противно на всеобщото мнение, че рибата е една от най-полезните храни, Папазова предупреждава, че

дълбоководните риби и рибеното масло съдържат голямо количество живак,

предизвикващ разпад на мозъка още в продуктивна възраст. Поголовното замърсяване на моретата с тежки метали води до натрупването им в организма на рибите, а оттам и в човешкото тяло. „Всички видове консерви като риба тон, скумрия в собствен сос и какво ли още не, са пълни с живак. При редовна консумация могат да доведат до ранен Алцхаймер“, разкрива специалистът. Световноизвестна е вредата от дългия списък на Е-та, завладели хранителновкусовата промишленост. Основна част от тях са оцветители и антиоксиданти, предизвикващи срив на клетъчната енергетика. Организмът ни ги усвоява трудно, от което се уврежда храносмилателният тракт. „Винаги гледайте съдържанието на продукта, който купувате, и ако на него са изредени сума непознати буквички и цифрички, моментално го върнете на рафта“, съветва Папазова.

Тя препоръчва приема главно на плодове и зеленчуци, печени чушки, варена тиква, зехтин или слънчогледово олио, както и нормално количество качествено сирене, кашкавал и пилешко месо, което задължително трябва да е отгледано по природосъобразен начин. „Ако искаме да сме здрави, трябва да имаме разтоварващ ден поне веднъж седмично, в който да приемаме само вода, чай с мед и плодове, почистващи организма от натрупаните отрови“, завършва д-р Мария Папазова.