След уличните кучета иде и напаст от бездомни котки

Мисия Варна

05-05-2010, 14:09

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Приют за кучета и котки възнамерява да изгради в бъдеще община Варна на принципа на публично-частното партньорство.

Това означава, че кметството ще предостави земя, а фирми и неправителствени организации ще намерят финансиране за строежа и дейността. Парите ще се търсят от европейски банки, като засега не е ясно какъв ще е капацитетът на въпросния приют. Частниците, нагърбили се с проекта и неговото финансиране, подчертаха, че в момента се наблюдава намаляване на популацията сред уличните кучета. Това обаче, освен добра страна има лоша – увеличавал се броят на бездомните котки, което също може да стане проблем и то съизмерим с днешния около безпризорните лаещи четириноги.

В момента капацитетът на общинския приемник в Каменар е за 45 кучета, разясни кметът Кирил Йорданов. И посочи каква е разликата между приемник и приют. В първия кучетата се взимат за обезпаразитяване, кастриране, маркиране и после биват връщани на местата, където са заловени. Разбира се, ако те не са детски градини и ясли или дворове на болници и училища. Целта на приютите пък е в тях бездомните четириноги да бъдат настанявани, докато си намерят осиновители.

От началото на годината от общинския приемник в Каменар са били осиновени 22 кучета, 15 са подложени на евтаназия, 3001 са ваксинирани и 2597 – кастрирани. Парите, заложени в бюджета за кучкарника, са 110 хиляди лева за храна, медикаменти и консумативи, 85 хиляди за заплати и осигуровки на служителите, 30 хиляди за проектиране на разширяването на приемника и 400 хиляди лева за самото строителство. След него капацитетът ще се увлечи на 200 кучета.