Режисьорите от фестивала в Кан: Швейцария да освободи Полански

Варна Лайф

13-05-2010, 19:07

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Водещи режисьори, участващи на фестивала в Кан подписаха петиция, в която настояват швейцарските власти да откажат поисканата от САЩ екстрадиция на Роман Полански заради сексуалните обвинения, датиращи от десетилетия, предава Reuters.

Жан-Люк Годар, Матю Амалрик и Ксавие Дюбоа са сред имената, подписали петицията, в която се казва, че искането за екстрадиция е "основано на лъжа". Това твърдяха и адвокатите на Полански (на малката снимка) в съда.

В понеделник в Лос Анджелис съдия каза, че швейцарските власти имат достатъчно доказателства за вината на 76-годишния носител на Оскар и могат да вземат решение, дали да го екстрадират.

В петицията, публикувана на уеб сайта на френския философ Бернард-Хенри Леви, се казва: "По този начин апелираме към швейцарските власти, без да настояваме те да не повярват на думата на Арнолд Шварценегер и на прокуратурата на щата Калифорния".

Леви допълва в изявление: "Няма значение колко брилянтни филми ще бъдат представени на фестивала тази година, един човек ще блести в отсъствието си: Роман Полански".

Режисьорът с френско-полски произход е под домашен арест в дома си в Швейцария, където беше арестуван, по американска заповед миналата година.

Калифорнийските прокурори искат Полански да се върне в щата, за да бъде осъден за незаконната сексуална връзка през 1977 г. с 13-годишно момиче.

Режисьорът избяга в чужбина през 1978 г. от страх, че тогавашният съдия по делото, който отдавна е покойник, няма да спази обещанието си да намали присъдата му на 42 дни, които той вече е излежал в институция за оценка на психичното му състояние.