Светът се прости с легендата Рони Джеймс Дио

Варна Лайф

17-05-2010, 08:23

Снимка:

СНИМКИ: ЦВЕТОМИР ТРЪНКОВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Легендарният музикант Рони Джеймс Дио напусна този свят с усмивка и остави милиони скърбящи фенове.

67-годишната звезда не успя да се пребори с рака на стомаха и почина на 16-и май. Оттук нататък каквото и да се напише за него, винаги ще е малко.

{vsig}AFISH/MUSIC/2010-05-dio{/vsig}

Рони Джеймс Дио е роден на 10 юли 1942 г. в Портсмът. Истниското му име е Роналд Падавона. Израства в Ню Йорк, където в края на 50-те чиракува в различни групи като The Vegas Kings, Ronnie & The Rumblers и Ronnie And The Red Caps. В периода 1961–67 г. прави своя група - Ronnie Dio and the Prophets. И показва на всички на какво е способен - пее, свири на пиано, баскитара и дори на тромпет.

До 1975-а година свири, пее и композира с групата "Елф", след което започва да работи заедно с Ричи Блекмор в "Рейнбоу". И записва името си в историята на рока с главни букви. Синглите и от трите албума - „Man On The Silver Mountain“, „Catch The Rainbow“, „Starstuck“, „Kill The King“, „Long Live Rock'n'Roll“, стават класика. След излизането на албума и промоционалното му турне през 1979-а Дио напуска "Рейнбоу", за да замени Ози Озбърн в "Блек Сабат". След което създава своя група и започва солова кариера.

Слухове за смъртта му се появяват още рано сутринта на 16 май 2010 в Интернет, но съпругата му Уенди Дио ги опровергава. По-късно същия ден, тя публикува писмо до феновете на певеца на официалния му сайт, че е починал в 7:45 часа американско време.

„Днес сърцето ми е разбито, Рони почина в 7:45 на 16 май. Много, много приятели и семейството успяха да кажат своето лично „сбогом“ преди той спокойно да си отиде. Рони знаеше колко обичан бе от всички. Оценяваме любовта и подкрепата, която ни дадохте. Моля ви, дайте ни няколко дни спокойствие, за да можем да се справим със загубата. Моля ви, знайте, че той обичаше всички ви и че музиката му ще остане вечна.“ - Уенди Дио