Намалиха състава на Съвета за електронни медии

Варна Лайф

19-05-2010, 08:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Съветът за електронни медии вече ще е с редуциран състав  от 5, вместо досегашните 9 членове според приетите на второ четене промени в Закона за радиото и телевизията.

С по двама  души се намаляват квотите на парламента и на президента. Народното събрание ще избира 3-ма  членове, а президентът - двама.

От две на три години се променя ротационният период за президентската квота. Както и досега две години ще бъде този период за парламентарната квота. Досега едно лице не можеше да бъде член на съвета повече от два мандата. С настоящите промени се въвежда и ограничението двата мандата да не бъдат последователни.

Членовете на СЕМ, които трябва да го напуснат, защото имат два мандата, са Маргарита Пешева, Мария Стефанова, Бойчо Кулински. Десет дни след като промените от ЗРТ влязат в сила, мандатът на един от членовете на СЕМ от президентската квота ще бъде прекратен чрез жребий.

От "Синята коалиция" искаха да отпадне президентската квота и всички пет членове на СЕМ да се избират от Народното събрание, с мотива, че  съветът се отчита пред парламента, а президентът по Конституция няма никакви права, свързани с медиите, каза депутатът Михаил Михайлов. Предложението не бе прието.

В момента върви процедурата за избор на генерален директор на БНР, а през лятото - и на БНТ.

ГЕРБ  успяха да намалят съставите на Комисията за регулиране на съобщенията, Комисията за финансов надзор (КФН) и комисиите за защита на конкуренцията (КЗК) и за защита от дискриминация (КЗД).