"Каварненецът" Сергей Захаров ще пее за феновете на Златния Орфей

Варна Лайф

19-05-2010, 09:12

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Един от най-чаровните победители на Златния Орфей - руският баритон Сергей Захаров,

си е поставил амбициозна, но изключително приятна задача за лятото. С поредица от концерти по българското Черноморие той събира феновете на легендарния музкален конкурс, които той покори още през 1974 година, когато още като студент представя Русия в конкурсната програма.

И днес, 36 години по-късно, мнозина си спомнят за мекия звучен и невероятно артистичен баритон на Сергей Захаров. Той също не може да забрави първата си среща в българската публика, защото тя променя съдбата му.

Захаров е човек с изключително интересен житейски път и е влюбен в България. Роден е на 1 май 1950 г в гр. Николаевка, Украйна. Баща му е бил военен и често се е налагало да се местят от град на град. В казармата по случайност става певеца на ротата. Началникът на поделението забелязва неговия талант и го изпраща в Москва да кандидатства с пеене в прочутото Висше музикално училище "Гнесиных".

Сергей е приет в класа на Маргарита Ланда и през 1971 г. го уволняват от казармата досрочно, за да може да постъпи навреме за новата учебна година. Следват множество успехи на музикалната сцена. Русия бързо научава за таланта на младия Сергей и през 1974 г. той е изпратен да представя страната на българския международен фестивал Златния Орфей, където получава Първа награда.

Младият Сергей Захаров е на върха на славата. Следват записи, турнета, красив живот. Но съдбата вкарва живота му в друга реалност. Сергей, славейки се със своята красота, бива замесен в скандал, заради ревноста на влиятелен политик към любимата му. На 27 години, в разцвета на силите и славата си, той става жертва на жестока интрига и е хвърлен в затвора. В това време жена му Алла, отхвърлена от цялото общество заради това, че мъжът й излежава присъда, продава всичко, което има в къщи, за да може да осигури прехраната на малката им дъщеря. Към края на присъдата на Захаров от цялата покъщнина й остават само електрическите крушки. Сергей се прибира при жена си и дъщеря си и започва живота си отначало.

Следва дълго завръщане към сцената и публиката, през което той преосмисля творчеството си, и постепенно, през годините достига най-високите награди за своя изключителен талант.  

Пее в повече от 40 страни. През 1988 г. Сергей Захаров става Заслужен артист на Русия, а през 1996 г. – Народен артист на Русия.

Награден е с международния орден на ЮНЕСКО за принос към доброто на земята, който е присъден на не повече от сто човека в света, сред които майка Тереза, Кофи Анан, Хелмут Кол.

Наскоро Сергей Захаров се завърна от мащабно турне в САЩ, където бе посрещнат възторжено на всичките си концерти.

Сергей Захаров много обича България и през 2008 г. купува прекрасна къща близо до Каварна, където прекарва своите кратки почивки между турнетата по света сред тишина и спокойствие. За това лято си е поставил за цел да се сближи още повече с българската публика и предвижда да се представи в средата на лятото пред медиите и да направи няколко концерта - на първо време по Черноморското крайбрежие.