Зелената книга: Към нова култура на градска мобилност

Животът

23-05-2010, 17:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Да работим заедно за по-зелени градове е мотото на Зелената книга, приета на 25 септември 2007 г. от Европейската комисия.

Нейната цел е да започне дебат за ключовите моменти в градската мобилност: по-зелени и по-свободни за движение градове, осъвременена градска мобилност и обществен транспорт, който е достъпен, безопасен и сигурен за всички европейски граждани.

С тази Зелена книга Комисията се стреми да идентифицира, заедно с всички заинтересовани страни, какви са пречките пред успешната градска мобилност и как да се преодолеят те.

Зелената книга представя набор от аспекти на политиката за градска мобилност и включва двадесет и пет открити въпроса във връзка с тези възможности. Въпросите са насочени към това, как може да се подобри качеството на обществения транспорт, как да се увеличи употребата на чисти и енергийно ефикасни технологии, как да се насърчи ходенето пеш и карането на велосипеди и как да се защитават правата на пътниците в обществения транспорт.

Други въпроси разглеждат идеята за схема за „маркиране“ на градовете-пионери, развиването на насоки за Зелени зони с ограничителни мерки и насърчаването на таксуване на потребителите на градските пътища.

В Европейския съюз, над 60 % от населението живее в градовете. Там се създава 85 % от БВП на ЕС. Градовете са двигателят на европейската икономика. Привличат инвестиции и нови работни места и са среда на живот за по-голяма част от населението.

Трябва да помислим и да разгледаме въпроса за подобряване на градската мобилност.

В цяла Европа нарастването на уличното движение в централните части на градовете води до чести задръствания, с много отрицателни последици, като загуба на време и замърсяване на околната среда. В резултат на това европейската икономика губи всяка година около 100 млрд. евро или 1 % от БВП на ЕС.

Атмосферното и звуковото замърсяване се увеличават с всяка година. Градското движение е причината за 40 % от емисиите на въглероден диоксид и 70 % от емисиите на другите замърсители, произлизащи от сухопътния транспорт.

Броят на пътно-транспортните произшествия в градовете нараства с всяка година: една от всеки три злополуки с трагичен край се случва в градовете, като най-чести жертви са пешеходци и велосипедисти.

Тези проблеми са локални, но тяхното влияние се усеща в целия континент: промяна (затопляне) на климата, увеличаване на здравословните проблеми, задръствания и т.н

Въпросът за градската мобилност трябва да е част от колективните усилия на всички нива: местно, регионално, национално и европейско.

Новата концепция на градската мобилност се състои в насърчаване на използването на всички транспортни средства и комбинирането на различните видове обществен транспорт (влак, трамвай, метро, автобус) с различни видове индивидуален транспорт (автомобил, велосипед, ходене пеш). Тя предполага също и достигане на общи цели за икономически просперитет и за зачитане правото на избор на мобилност, подобряване качеството на живот и защита на околната среда.

През последните години много от политиките на ЕС засягаха темата за проблемите на градския транспорт. Бяха приети законодателни инициативи, понякога по доста разпокъсан начин.

Европейската комисия реши да представи нова, Зелена книга за градската мобилност, чиято основната идея е установяване на ефикасни политики, относно градската мобилност и допълване на Лисабонската стратегия.

Тя трябва да съдържа подходящите решения за всеки проблем: технологична иновация, развитие на екологично чист, надежден и модерен транспорт, икономически инициативи или нормативни промени.

Градската мобилност трябва да осигури икономическото развитие на градовете, качеството на живот на техните жители и защитата на околната среда. В това отношение европейските градове се сблъскват с предизвикателства, които трябва да се преодолеят, посредством интегриран подход.

За да се създаде „нова култура на градската мобилност“ в Европа, трябва да се изградят асоциации, нови методи и инструменти за планиране.

Образованието, обучението и повишаването на отговорността също са от значение за увеличаване компетентността на работещите в областта на градската мобилност.

Градската мобилност вече присъства като тема в инициативите за създаване на мрежи, предприети в рамките на регионалната политика на ЕС, като URBACT и „Региони за икономическа промяна” и  възнамерява да продължи да укрепва и подпомага новите мрежи, свързани с градската мобилност, създадени в рамките на тези инициативи.

Комисията може да организира обществена разяснителна кампания върху дейността си за устойчива градска мобилност, в която да се включат информационни и разяснителни кампании за повлияване на поведението на мобилност на специфични целеви групи.

Друго предложение е създаването на годишна европейска конференция за „модерни решения за градския транспорт“, което може да се управлява от форума CIVITAS.

Консултациите и предишни инициативи за събиране на данни показаха наличието на големи пропуски в статистиките за градската мобилност в ЕС, и че липсват общи определения. Тези пропуски трябва да се запълнят, за да се набави нужната информация за политиците и отговорните служители на всички нива.

Има предложение Европейската комисия да създаде служба, основаваща се на общия опит в събирането, хармонизирането и използването на статистически данни на европейско ниво, която да предоставя информация за обмен на най-добрите практики.

Европейските градове са много различни, но се сблъскват с еднакви предизвикателства и търсят общи решения. За да бъдат ефикасни политиките относно градската мобилност, те трябва да имат колкото е възможно по интегриран подход, като комбинират подходящите решения за всеки проблем: технологична иновация, развитие на екологично чист, надежден и модерен транспорт, икономически инициативи и нормативни промени.