Монитор: 3-месечно бебе издъхна след имунизация

Архив Варна

25-05-2010, 05:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тримесечно бебе издъхна след имунизация в Благоевград, пише днес "Монитор", а новината съобщават и останалите всекидневници.

Детето почина, след като личната му лекарка д-р Мариянова му направила задължителните ваксинации, независимо че то било болно и с висока температура, съобщиха неговите близки.

След инжекциите състоянието на момченцето се влошило, то развило двустранна бронхопневмония и било поставено на командно дишане.
Трагедията се разви около 13 часа вчера. Тялото на детето е откарано за аутопсия. Тримесечният Борислав Димитров бе приет в събота в спешно отделение в благоевградската болница, а след това преместен в детско отделение.

Близки на детето бяха окупираха отделението, заради което бяха извикани 3 полицейски патрулки, които да въдворят ред.

Роднините искат линч за личната лекарка с твърдението, че е изписала на бебето лекарства за дете над 2 години, при положение че кара едва 4-тия си месец. Преди това главният лекар на болницата д-р Красимир Михайлов прекъсна отпуската си и пристигна в лечебното заведение, за да прегледа също малкия пациент. По думите на роднините специалистът съобщил на майката Нели, че детето е в много тежко състояние, но екипът прави всичко възможно да спаси живота му. Лекарите от отделението препоръчали детето да бъде закарано на лечение в София, но по думите на роднините никой от докторите не поел отговорност за транспортирането му до столицата.

Убиха детето ни, всички ни закопаха, искаме виновният за състоянието на първото ни внуче да бъде наказан, ридаеха близките пред отделението вчера и се заканиха да се саморазправят с джипито д-р Мариянова.

Бум на пневмонии има сред деца в Благоевградско от месец и половина, съобщи завеждащата детско отделение в многопрофилната болница д-р Екатерина Чакалска. Тя допълни, че от началото на май в педиатрията на лечебното заведение са приети много малки деца и бебета с тежката диагноза и уточни, че повечето от тях са от ромски произход.

Д-р Чакалска прогнозира, че бум на пневмонии ще има поне още месец, докато започнат горещините.