"Сексът и градът 2" - триумф на модата над съдържанието

Варна Лайф

25-05-2010, 11:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Сексът и градът 2" е толкова невероятно абсурден, че критиците го описват, като пародия на първата част от 2008 г.

Лентата е невероятно предсказуема и празна, смята Кристи Лемайър, филмов критик на АП. Сценарият е горе-долу такъв:

Нека пратим дамите в Абу Даби! Сега ще ги облечем в ексцентрични дрехи и ще ги качим на камили в пустинята, а Шарлот ще търси постоянно обхват за мобилния си телефон.
Кари може да носи огромна шапка, а Саманта ще прелъстява всеки срещнат арабин с нейната запазена марка - свръхсексуалността си. А Миранда... хммм, тя никога не е била най-интересният образ, но ще намерим нещо и за нея.

Така, сега задължително трябва да включим в саундтрака песента на Jay-Z и Alicia Keys, посветена на Ню Йорк "Empire State of Mind" - очевидно хората ще го очакват.

Време е да включим нов образ. Защо не Лайза Минели? Но как да я пратим в пустинята? Ето идея: Ще има гей сватба! И тя ще пее на церемонията! Нека е по-забавно, ще изпълни песента на Beyonce "Single Ladies (Put a Ring on It)" и ще изтанцува танца! Гениално!

Този танц на Минели е толкова болезнен за гледане, че ще ви се прииска да си извадите собственоръчно очите.

"Сексът и градът 2" сякаш е направен от суетата на актрисите, прекалено е дълъг и не е толкова умен и забавен, колкото са се постарали да бъде.

Сценаристът и режисьор Майкъл Патрик Кинг и екипът му успяха да намерят баланс, между стила и съдържанието в продължителния телевизионен сериал. Дори първият пълнометражен "Сексът и градът", в който модата триумфира забележително, успя да каже нещо горе-долу сполучливо. Той ни показа метаморфозата на необвързаните купонджийки до жени, които създават семейства (без Саманта, разбира се, която винаги е била свободна, въпреки няколкото по-сериозни връзки, през които преминаваше от време на време).

Но продължението е пищно модно ревю, с редки разговори за кариери, брак и бебета. Може би най-добрият момент във филма е разговорът между Шарлот и Миранда за реалността на майчинството.

Дори разказваческият глас на Кари, който е запазена марка на сериала и филма, вече не звучи актуално, а досадно, натрапчиво и патетично.

Сладките предразсъдъци на Шарлот звучат на място, като за майка на две деца.

Сексуалността на Саманта достига до нови нива, които вече далеч не са така чаровни, когато говорим за архитектка, прехвърляща средната възраст.

За почитателите на сериала обаче, комфортът на добре познатата сюжетна линия ще бъде добре дошла. Кари (Сара Джесика Паркър, която е и продуцент), Саманта

(Ким Кетрал), Шарлот (Кристин Дейвис) и Миранда (Синтия Никсън) са отново на големия екран. Но историята просто я няма, въпреки че филмът е престъпно дълъг за празното си съдържание - почти 2 часа и половина.

Кари и Тузара (Крис Нот) вече са женени от две години и се опитват да избегнат попадането в битовизма на семейния уют.

Миранда и съпругът й Стив (Дейвъд Ейгенбърг) живеят със сина си в Бруклин. Тя има скапаняк за нов шеф, който я тормози в правната кантора.

Шарлот има спокоен живот, със съпруга си Хари (Евън Хендлър), но открива, че да бъдеш майка не е такава идилия, каквато си е представяла.

А Саманта се бори с менопаузата, поглъщайки шепи с витамини всеки ден.
Тя е и ПР на луксозен курорт в Абу Даби и съвсем естествено, кани приятелките си за приключение. Това е и извинение за обличане на четворката в изящни пищни дрехи (както винаги работа на известния костюмен дизайнер Патриша Фийлд) и настаняването им в луксозни хотелски стаи и обиколки по елитни ресторанти и барове.

Ако още малко ви разкажем, няма да има смисъл да гледате филма. Нека само споменем, че героите вземат толкова саморазрушителни решения, че са направо вбесяващи.

Въпреки че това е филм, целият този пищен панаир на суетата, в момент на световна икономическа криза, прави тези жени да изглеждат нереални, нещо което е в абсолютен противовес с основния замисъл на сериала, в който те бяха представени със своите човешки слабости и истински терзания.
Това, че Кари не може да продаде стария си апартамент не е достатъчно: тя все още го притежава и в него им огромен гардероб със скъпи дизайнерски дрехи, чанти и обувки, които не е преместила в скъпия апартамент, в който живее с Тузара.

Двойката има сериозен разговор в една от вечерите, за вида брак, който искат да имат. Това е рядък момент, който се опитва да пресъздаде откровеност, за жалoст, не дотам успешно. Кари отново разсейва ситуацията с красива черна вечерна рокля и отново стилът побеждава съдържанието.

Кристи Лемайър дава 1,5 звезди на филма от възможни 5. Премиерата на "Сексът и градът 2" в България ще бъде на 4 юни.