Гробници с мумии на 5 хилядолетия откриха в Египет

Архив Варна

25-05-2010, 13:15

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Археолозите откриха 57 древни аристократични египетски гробници, с мумии в саркофази, направени от дърво, с орнаменти по тях, съобщи Археологическата служба на Египет, предаде АП.

Най-древните гробове датират от 2750 г. пр. Хр., от периода на първата и втората египетска династия. 12 от гробниците са на владетели от 18-тата династия, която е управлявала Египет по време на второто хилядолетие, преди Новата ера.

Откритието хвърля нова светлина върху древните египетски религии, съобщиха археолозите.

Ръководителят на Археологическата служба на Египет - Захи Хавас, каза, че мумиите от 18-тата династия са покрити с ленено платно, декорирано с религиозни текстове от "Книгата на мъртвите" и сцени с египетски божества.

Абдел Рахман Ел-Айди, ръководител на археологическата мисия, попаднала на находката, каза, че някои от гробниците са декорирани с религиозни текстове, за които египтяните вярвали, че ще помогнат на мъртвите да преминат в отвъдния свят.

Ел-Айди каза, че една от най-древните гробници е почти незасегната от времето - с всички погребални предмети и мумия в дървен саркофаг.

В 31 от гробниците, които датират от периода 2030-1840 пр. Хр., археолозите са открили изобразени различни древни египетски божества, като на богът-сокол Хор, смятан за първия фараон, Хатор (богинята на музиката, любовта и съдбата, хранителка на фараоните и властелин на далечните страни), Хнум - бог на плодородието и свръхбожеството Амон-Ра.

Археологическата служба предаде, че гробниците са намерени в областта Файюм, която е на около 100 км, южно от Кайро.

Миналата година в региона бяха открити, около 53 каменни гробници от различни древни периоди.