Нова оферта – улични лампи срещу общински имоти

Мисия Варна

02-06-2010, 15:10

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В нова посока пое предложението на общинския съветник и бизнесмен Красимир Узунов за подмяна на част от уличното осветление на Варна с нови светодиодни лампи на японската компания „Шарп“.

Както е известно съветникът е официален дистрибутор на „Шарп“ чрез фирмата си „Интерсервиз Узунови“. Преди известно време той искаше да продаде на общината над 6000 лампи за 9 милиона лева - три милиона при доставката, а останалите - на разсрочено плащане с минимална лихва. Узунов декларира, че подмяната на осветлението, разпределителните кутии и повредените кабели ще е за сметка на доставчика. Освен това предложи и бонус – да постави безплатно 1000 лампи в пешеходните и автомобилните подлези в града. Узунов уверяваше, че общината ще спести милиони левове от разходи за електроенергия и от поддръжка, ако подмени сегашното осветление с предложените от него високотехнологични лампи на „Шарп“. Колегите му от общинския съвет обаче го парираха, че няма законова форма, по която това да бъде сторено, а освен това подчертаха, че работата отива към конфликт на интереси.

Сега вече Узунов предлага модернизирането на уличното осветление да стане чрез конкурс по линията на публично-частното партньорство. Тоест, освен неговата оферта ще могат да участват и конкуренти предложения, а общината ще си избере най-изгодното. Освен това публично-частно партньорство означава, че няма да бъдат плащани пари от бюджета за новите лампи, а общината ще предостави в замяна своя собственост, примерно земя. Поне такава е практиката до сега, по която бяха построени новите детски градини във Варна.

На база на предложението на Узунов, общинските съветници от комисията по архитектура решиха да задължат кмета Кирил Йорданов да свика работна група, която да прецени как най-изгодно и ефективно да бъде обновено и модернизирано уличното осветление.

Договорът на общината за поддръжка на лампите в града е изтекъл преди два месеца. Сключени са нови контракти с четири фирми, които са предложили по-ниски цени от предишните, стана ясно още от заседанието на комисията.