Румяна Бъчварова: Проектът „Първанов” не е обсъждан с шефа на ЦРУ

Архив Варна

03-06-2010, 07:42

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Среща на президента с ръководителя на ЦРУ Леон Панета не е имало най-вероятно, защото не са имали обща тема за обсъждане”, каза шефката на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова пред БНТ.

Тя уточни, че с шефа на ЦРУ не е обсъждан политически проект на президента Георги Първанов.

Обясненията на Бъчварова са по повод въпросите, зададени от президента чрез шефа на кабинета му ген. Никола Колев и депутатите от БСП Румен Петков и Петър Курумбашев. Те поискаха поотделно от премиера да отговори на въпрос обсъждана ли е темата за евентуален политически проект на президента Георги Първанов по време на разговорите му с шефа на ЦРУ Леон Панета на 27 май т.г.
„Има официална информация за темите на срещата, която е одобрена от двете страни, каза тя. Премиерът показва археологическите разкопки от прозореца на своя кабинет, но това не влиза в официалната информация за срещите, добави Бъчварова.

Според Бъчварова това е свързано с обвиненията на Първанов за натиск върху медиите, които не са основателни и с високата оценка на Панета за работата на правителството. Тя смята, че медиите са имали възможността да бъдат откровени и да кажат всичко каквото пожелаят в отговор на писмото на премиера. Въпросът има ли натиск върху медиите е бил риторичен според нея.

„По отговорите може да се съди, че систематичен натиск не съществува, но има различни форми на общуване с медиите, което идва от предишното положение на ГЕРБ като опозиция. Тази връзка между властта и медиите е непосредствена, но не е въпрос на натиск”, каза Бъчварова. Мнението и е, че разговорът за медийната среда просто се отпуши по този начин.
По темата бившият министър на вътрешните работи Румен Петков каза пред Нова телевизия, че  има неща, които, „ако не се кажат сега, лично аз ще бъда гузен утре - нещата, свързани с полицейщината, нещата, свързани с клеветенето на президента, нещата, свързани с контрабандата, нещата, които всъщност погазват демокрацията в България.”

“Според мен от кабинета на министър-председателя лъжат относно конфликта около проекта за партия на президента Първанов, заяви той. Не може шефът на ЦРУ да проявява интерес към политическите проекти в която и да било страна", допълни Петков.
“Посещението на първия човек в ЦРУ не е прецедент, прецедент е български политик да обсъжда с него политическата ситуация в България”, каза още той и се закани да си подаде оставката, ако се докаже, че лъже.

“За мен Първанов е единственият успял политик, който е доказал, че България за него е над всичко. Сигурен съм, че той ще намери начин да отговори на обществените очаквания, така че да бъде полезен”, каза ексминистърът.