Хага раздаде присъди за клането в Сребреница

Архив Варна

10-06-2010, 13:30

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Двама босненски сърби бяха признати днес за виновни по обвинения в геноцид за клането от 1995 г. на мюсюлмани в Сребреница. Това са най-тежките присъди, давани досега от Международния трибунал в Хага за престъпления от войната на Балканите, предаде АП.

Трети сърбин получи 35 години затвор за подкрепяне и подпомагане на масови убийства.

Други двама бяха оправдани по обвиненията за геноцид, но осъдени за убийства и преследване на мюсюлмани.

Още двама офицери бяха признати за виновни за по-леки военни престъпления.

Това беше драматично приключване на най-големия процес за преследване и наказване на най-жестоките военни престъпления, започнал през 1993 г.,  когато битката между етническите групи в бивша Югославия все още течеше с пълна сила.

Присъдата може да има косвено влияние върху процеса срещу бившия босненски сръбски лидер Радован Караджич, който започна миналата година след залавянето му в Белград през 2008 година.

Вуядин Попович и Любиша Беара бяха осъдени за най-тежките престъпления, според устава за военни престъпления. Те са били високопоставени лица в службите за сигурност на босненската сръбска армия, които са воювали срещу мюсюлманите и слабо въоръжените войски на ООН в околностите на Сребреница.

Драго Николич, обвинен в подпомагане и подстрекаване към геноцид е бил командир на бригадата за сигурност.

И тримата са били част от структурата на ген. Ратко Младич, босненския сръбски командир, който беше беглец 15 години, преди залавянето му.

Присъдите на останалите четирима военни и полицейски служители варират от 4 до 19 години.
Клането на около 8000 мюсюлмани е най-тежкият геноцид на европейска земя след Втората световна война.

Десетки хиляди цивилни са били изгонени от домовете си.

Съдът подведе под отговорност още един за извършване на геноцид -  ген. Радислав Kристич, но през 2001 г. обвинението бе отменено след обжалване и намалено до подпомагане на геноцид.

Съдията постанови, че Попович, началник на корпуса за сигурност Дрина, е организирал и наблюдавал екзекуции на затворници в училище в Ораховац.

Той е „знаел, че намерението е не само да убиват тези, които са паднали в ръцете на босненските сръбски сили, но и убийството на колкото се може повече мюсюлмани” казва съдебното решение.