Сега: България ще бъде задължена да плаща лечение в чужбина

Архив Варна

11-06-2010, 05:24

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Щом България не може да лекува тежки заболявания в своите клиники, ще бъде длъжна да плаща за лечение на българи в други страни на ЕС,

където това е възможно. Заплащането ще става не по българските, а по съответните европейски тарифи, за да покрива изцяло разноските на пациентите. Това пише днес вестник "Сега" по повод заключението на генералния адвокат на Съда на ЕС Педро Круз Виялон (Испания) по дело C-173/09 "Георги Иванов Елчинов срещу Националната здравноосигурителна каса", огласено вчера в Люксембург.

58-годишният благоевградчанин Елчинов, подкрепян от съпругата си Мила Коновска, която е дългогодишен адвокат, извървяха всички стъпала на българската съдебна система и стигнаха до Люксембург, за да защитят правото на българина да получава лечение на европейско равнище. Съдът на ЕС ще се произнесе до няколко месеца по заключението на генералния адвокат, който има роля като съдия докладчик по делото, и ако го потвърди, ще задължи България да обезщети не само тъжителя, но и всички пациенти, пострадали от здравна дискриминация като граждани на по-бедна държава в ЕС. Практиката показва, че съдът обикновено приема становищата на докладчиците по делата.

Георги Елчинов, който е здравноосигурен към НЗОК, страдал от злокачествен тумор на дясното око, заплашващ не само зрението, но и живота му. Български лекари му казват, че трябва да му извадят окото, но ако отиде в чужбина, може да бъде излекуван чрез поставяне на радиоактивни пластини или прилагане на протонотерапия. Подава молба до НЗОК за издаване на формуляр Е 112 (документ, с който се разрешава медицинско лечение в чужбина), за да се лекува в специализирана клиника за очни заболявания в Берлин, като цената се покрие от българската му здравна осигуровка. Молбата се е основавала на невъзможността да бъде лекуван по предписания начин у нас. По това време България тъкмо е станала член на ЕС и се е задължила да прилага европейските регламенти.

Състоянието на Елчинов било спешно, не можел да чака дълго отговора на НЗОК и затова на 15 март 2007 г. постъпва в немската клиника, където плаща за лечението си 25 000 евро. Окото му е спасено.

На 18 април получава отказ от НЗОК да покрие разноските му.