Плевнелиев: Аз съм министър на пътищата, не на петролопроводите

Архив Варна

12-06-2010, 09:19

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Комуникацията в правителството в момента е пропукана, стана ясно от думите на регионалният министър Росен Плевнелиев по повод вчерашните противоречиви изявление на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Трайчо Трайков

относно прекратяването на българското участие в петролопровода  "Бургас-Александруполис”.
„70% от добре свършената работа или от провал е добрата комуникация или липсата на такава”, коментира министърът в студиото на „Дарик“. За да се измъкне от коментар по детайлите около гафа, Плевнелиев подчерта, че всеки трябва да се фокусира върху компетенциите си. „Аз съм министър на пътищата, не на петролопроводите“ каза той. И добави, че имал страхотен късмет, защото премиерът дава приоритет на пътищата. „Ние направихме още в средата на септември с премиера презентация и казахме – това са трите магистрали, това са сроковете и в тях ние сме подписали, че АМ "Марица” ще стане до края на мандата”, добави Плевнелиев.

Колкото до проекта за "Бургас-Александруполис”, министърът преповтори думите на Борисов, че правителственото решение ще се вземе, когато има екологична оценка на въздействие на петролопровода. “Оценката се чакаше към средата на годината. Когато я сложат тази оценка на масата, ще се провери, ще се види”, допълни Плевнелиев.
Припомняме, че вчера Борисов нахока Трайков, като заяви, че не би трябвало да коментира нещо казано от премиера без да го е чул и да се е запознал с него. И подчерта, че енергийният министър е още млад, но повече нямало да прави подобни грешки. Преди това Трайков беше заявил, че не вярва министър-председателят да е заявил, че страната ни се отказва от проекта за петролопровода. Дори иронично попита медиите да не би да са сънували това изказване.    

Въпреки уточнението, че бил министър на пътищата, а не на петролопроводите, Плевнелиев коментира още, че ключовата дума за България в енергетиката е енергийна либерализация. “Докато зависим на 100% от Русия, ние нямаме либерализация. България трябва да изгради връзки за газ, за петрол с Румъния, Гърция, Сърбия”, уточни пътният министър.
На въпрос дали е замразена или не АЕЦ "Белене”, той цитира оценката на правителството, че държавата няма да вкарва пари в проекта, защото не може да си го позволи и докато няма инвеститор, строителството се замразява.