Тютюнопроизводители протестират, Найденов им обеща заплати

Новините

13-06-2010, 07:33

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На мирен протест излизат днес тютюнопроизводителите от три общини – Котел, Омуртаг и Върбица.

Междувремено министърът на земеделието Мирослав Найденов обещада да им бъдат изплатени 116 милиона лева.Земеделците настояват за по-бързо изплащане на премиите за тютюн за 2009 година, съобщи кметът на котленското село Ябланово Шериф Куванджъ, предаде "Фокус".  

Около 1 милион лева трябва да бъдат изплатени само на производителите от община Котел.

В село Ябланово произведеното количество тютюн през миналата година е 120 тона, а засетите площи са били 1000 декара.

Според Куванджъ, ако премиите в скоро време не бъдат изплатени, производителите няма да има възможност да реализират новата реколта.

Днес в 11.00 часа протестиращите ще се съберат в двора на кметството в Ябланово.

Кметовете на населените места в трите общини подкрепят исканията на земеделците.

Кметът на Ябланово бе категоричен, че протестът няма партийна окраска и производителите на тютюн нямат политически искания.

Междувремено днес в предаване на БНР министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обеща от утре да бъдат отворени някои от затворените мерки по Програмата за развитие на селските райони, по която се очаква най-голямото усвояване на европейски средства в България.

Министерски съвет прие решение, с което да бъдат изплатени 116 милиона лева за тютюнопроизводителите, след като мине бюджетът в НС, поясни Найденов.
Програмата е заредена във Фонд "Тютюн" и след второто четене на актуализацията на бюджета тези средства ще бъдат изплатени до дни, заяви министърът.

Един от мотивите за корекция на бюджета са тези 116 милиона лева за тютюнопроизводителите, уточни още Найденов.

До около три седмици процедурата трябва да мине в Народното събрание, да бъде обнародвана в "Държавен вестник" и да започне изплащането на средствата, каза министърът.