Пловдив с най-мръсен въздух в ЕС, България надхвърля 2 пъти забранените параметри

Архив Варна

23-06-2010, 17:55

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Пловдив на първо, София на 5-то в класацията за градовете с най-замърсен въздух в ЕС, а България е с най-лош синтезитан индекс за качеството на въздуха.

В списъка за 2008 година за 30-те европейски града с най-нискокачествен въздух, 17 са италиански, като на първо място обаче се нарежда българският град Пловдив.
Той е следван от Торино, Бреша, Милано и София, съобщиха римски медии, предаде dnes.dir.bg.

Проучването е на Европейската агенция за околна среда и е проведено в 211 европейски града в продължение на 4 години.

В подреждането на 30-те града с най-чист въздух предимството е на Северна Европа, начело с естонския град Талин, шведските - Стокхолм, Лунд и Малмьо, и германския - Рощок.

Данните показват, че концентрацията на замърсители във въздуха на Пловдив надхвърля средно 2,6 пъти допустимите от закона нива.

Освен това Пловдив е на първо място и по друг отрицателен показател - броя на дните, в които е надхвърлено допустимото ниво на РМ-10 (твърди микрочастици с диаметър по-малък от 10 микрона, които проникват в горните дихателни пътища).

През 2008 година в града на тепетата са регистрирани 208 дни с наднормено ниво на РМ-10.

В класацията на страните от ЕС, съобразена с броя на населението, България е с най-лош синтезиран индекс на качеството на въздуха, като страната ни надхвърля 2 пъти законосъобразните параметри.
Следват Гърция с 1.5 пъти, Италия - 1.4 и Румъния - 1.1.

С най-добри показатели са Естония, Швеция, Финландия и Дания.