Делфините и китовете трябва да имат човешки права

Животът

25-06-2010, 19:20

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Китовете и делфините са способни на сложна комуникация помежду си и се организират в подредени общества, с което са близки до високо развитите маймуни.

Делфините и китовете трябва да се ползват от "човешките права" на живот и свобода, тъй като има много доказателства за тяхната интелигентност.

Това поиска наскоро група от природозащитници и експерти в областта на философията, правото и етиката, съобщават световните информационни агенции.

Участници в проведена в Хелзинки конференция по темата подчертаха, че големите морски бозайници имат подобно на човешкото самосъзнание. Китовете и делфините са способни на сложна комуникация помежду си и се организират в подредени общества, с което са близки до високо развитите маймуни.

Представители на Общество за запазване на китовете и делфините са категорични, че тези същества трябва да се възприемат като личности, имащи право на живот и свобода. Според Томас Уайт,  директор на Центъра за етика и бизнес към “Лойола меримаунт юнивърсити”в Калифорния, делфините могат да се познаят в огледалото. Това е способност, която другите бозайници рядко притежават, а хората придобиват около 18-месечна възраст. “Китоловството е етически неприемливо. Тези животни имат усещане за себе си, каквото смятахме, че имаме само ние, хората”, подчертава Уайт.

Примерът с кашалотите пък беше изключително впечатляващ. Те са страшни хищници, имат мощен сонарен апарат, позволяващ им да откриват плячката и на големи дълбочини. На пълна мощност техният сонар може да оглуши другите чувствителни същества наоколо. Кашалотите обаче никога не използват това, като оръжие и техните защитници тълкуват този факт като проява на вид моралност.

“Те са като ловци, които са въоръжени с пушки, но не стрелят безразборно”, коментира канадският професор по биология Кал Уайтхед.