Канадците шокирани от вандализма на протестиращите срещу Г-20

Новините

27-06-2010, 10:05

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Канадските органи на реда са имали проблеми при усмиряването на протестиращите срещу срещата на Г-20 в Торонто.

„Никога не сме били свидетели на такъв вандализъм по нашите улици”, е заявил началникът на полицията в Торонто Бил Блеър, цитиран от световните информационни агенции. Органите на реда са задържали 130 души, сред които и организаторите на безредиците.
Световните медии подчертават, че този път броят на демонстрантите е бил твърде малоброен. И предполагат, че това се дължи на икономическата криза, тъй като в канадската столица са се събрали едва около 2000 младежи. Въпреки това те са успели да предизвикат сериозен безпорядък - маскирани протестиращи подпалили полицейски коли, чупили витрини и прозорци.

Очаква се Г-20 да вземе решение по въпроса дали трябва да бъдат спрени държавните помощи за икономиките. Председателят на ЕК Жозе Барозу заяви преди началото на срещата, че лидерите на станите от Г-20 ще съгласуват срокове за намаляване на дефицитите и държавните дългове.
Бразилия обаче предупреди, че рязкото съкращаване на дефицитите може да бъде непоносимо за част от развиващите се страни.

Г-8 призова Иран за ядрен диалог

Лидерите на страните членки на Г8, чиято среща в Канада предхожда тази на Г-20, призоваха Иран да води „прозрачен диалог” по отношение на ядрената си програма.
„Силно сме загрижени от продължаващата липса на прозрачност поотношение на ядрената програма на страната и намеренията й да продължи обогатяването на уран, включително такъв от 20%”, се казва в официалния документ приет от Г-8.

Лидерите на Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Русия предложиха също петгодишна стратегия за изтегляне от Афганистан и заявиха, че сегашната ситуация в Ивицата Газа не може да продължава.
Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън пък обяви, че иска до 2015 г. британските части да се изтеглят от Афганистан.
Не можем да останем в Афганистан още пет години, след като сме били там вече 9 години", заяви Камерън.