Речено-сторено! Записах детето на лятна занималня!

Животът

27-06-2010, 14:29

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кой ще гледа детето през лятото?

е въпрос, пред който изтръпват хиляди варненски семейства. Какво ще прави детето през лятото? пък се вайкат останалите, за които иначе не е проблем да осигурят баба на пълен работен ден.

Отговорът и на двата въпроса отново - 4-та ваканция подред,  дава детската работилница "Речено-сторено".

Колко начина знаете, за да изобразите слънце? С боички, от пластелин, с игла и конец, от половинка жълт домат... Колкото и печени мама и татко да сте, едва ли знаете повече за бижутата от макарони, мозайките от тесто и гипсовите дранкулки от кака Стефка и бате Ицо.

Отивам в сградата на ул. "Ангел Кънчев" (на ъгъла с  "Раковска", току под супермаркета "Бурлекс") по съвсем друг повод - трябва ми бате Ицо, който сега е ръководител на възстановения детски куклен театър "Щурче". Искам да поканя трупата на гастрол в Гранд хотел "Варна", където вървят партиите от Европейското по шах за деца. (Спектакълът седмица по-късно буквално очарова шахматните гении от 6 страни).  Докато го чакам да реши малък спор с двама начинаещи тийнейджъри за това колко време е почивката на площадката с катерушките, разглеждам снимките от миналото на "Щурче" по стените. Чудя се как е преобразена сградата на някогашна дискотека, опустошена и дори опожарена от скитници, и буквално възкръснала от руините под грижите на бивши "щурчета" и приятели преди няколко години.

Носталгичното ми вглеждане в детството ми по стените на залата прекъсва звучен глас: "Моля те, мамо, утре, нека да дойда утре, моля те, мамо, нека да идвам". Разпознавам в молещото момиче Ралица от полуфинала на "България търси таланти". С майка си дошли да видят сцената за евентуален концерт на малката певица. Тя обаче се прехласнала по компанията от 5-6 момчета и момичета, които майсторят нещо на маси около самата сцена. И не остави майка си намира, докато наистина не я доведе на другия ден.

Това не е обикновена забавачка. Не се сърдете, ако след ден с вашето дете бате Ицо и кака Стефка ви помолят да го заведете да потича в мола, вместо да пречи на другите деца (макар че и двамата не успяха да си спомнят за такъв случай, се кълнат, че са готови да го направят). Защото тук никой не седи без работа и не пречи на останалите. Рисуват, правят кукли, шият дрехи, майсторят бижута, участват в специалните кулинарни дни, в които всички "картини" освен оригинални и прекрасни, са и адски вкусни. А когато им доскучае, танцуват на сцената или просто слушат приказки, гледат филми или притихват с безбройните разкази на бате Ицо за театъра, куклите и сцената.

"Речено-сторено" работи всеки делничен ден от 9 до 13 и от 14 до 18 часа. Цената за 4 часа е 10 лева, а за цял ден - 15.

Фоторепортаж от детската работилница »