Кметът на Хасково въведе 4-дневна работна седмица

Новините

28-06-2010, 19:31

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Със заповед на кмета на Хасково Георги Иванов, от 1-ви юли в за заетите в общинската администация работната седмица става четиридневна, заради кризата и липсата на пари в бюджета, предаде Дарик.

Според заповедта, до края на годината всички служители на общината ще излизат всеки петък в неплатен отпуск, което прави общо 26 работни дни.

За да не бъдат ощетени гражданите, ангажираните с административни услуги дирекции ще дават дежурства по утвърден от началниците им график.

40 души ще бъдат освободени от администрацията, съгласно решението на местния парламент.
Над 2 млн. лв. ще трябва да спести с тези антикризисни мерки община Хасково, тъй като толкова е орязаната от 1 юли субсидия от републиканския бюджет, коментира кметът Георги Иванов.

Промяната на работното време бе регламентирана през този месец с приемането на поправките в Кодекса на труда.
С още три месеца може да се удължи периодът, за който се въвежда непълното работно време при намаляване на обема на работата, решиха депутатите.
Досега бе разрешено в този случай работодателят да може да въведе за три месеца в една календарна година непълно работно време.

Преминаването на четирдневна работна седмица бе една от антикризисните мерки, предложени от Икономическия и социален съвет (ИСС).
Това е антикризисна мярка, която временно може да възстанови заетостта в страната.

Тя може да се приложи в предприятия, в които работодателите предвиждат съкращаване на персонала заради намалели приходи, обясниха икономисти.

Условие е и работникът да се съгласи с пропорционалното намаление на заплатата, съответстващо на работното време.

Чрез четиридневната работна седмица може да се избегне освобождаването на служители, добавиха от съвета.

Мярката е въведена в Малта и в някои сектори в Германия.