Добрич иска 41 милиона евро за воден цикъл

Архив Варна

29-06-2010, 17:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кметството в Добрич ще кандидатства с проект по оперативна програма „Околна среда” на обща стойност 41 милиона евро, без ДДС. Той ще бъде за реконструкция и модернизация на водния сектор в община Добрич.

Информацията за ВарнаУтре съобщи кметът Детелина Николова. Тя подчерта, че резервираната сума от МОСВ за проекта е на обща стойност 41 милиона евро, без ДДС. Тези средства са предвидени за реконструкция и модернизация на водния цикъл в Добрич. Според заданието, което вече има, консултантът може да направи проектиране за ремонтни работи на обща стойност 35 млн. евро. За проектиране на останалите ремонтни дейности на стойност около 5-6 млн. евро, общината трябва да осигури финансиране с около 50 000 лева.

Детелина Николова припомни, че пред финализиране е проект „Техническа помощ за подготовка на интегриран проект за водите в Пловдив и Добрич”. Той се изпълнява от консорциум, в който водещ партньор е немска фирма. В изпълнение на този договор консултантът ще представи необходимото предпроектно проучване и попълнен формуляр, за да може общината да кандидатства  до края на тази година с проект по програма „Околна среда”. Още повече, че проектът за интегриран воден цикъл на Добрич е също част от работната програма „Джаспърс”, която е помощен инструмент на Европейската комисия за подпомагане на големи инфраструктурни проекти.