Арест за служител на държавен фонд "Земеделие"

Архив Варна

01-07-2010, 15:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Един от задържаните по случая "Садово" се оказа бившият шеф на държавен фонд "Земеделие" Емил Дърев. В момента той е в ареста с постановление на пловдивската окръжна прокуратура.

Дърев има официална консултанстка фирма за европроекти, негови офиси са били обект на претърсване и изземване на ценни доказателства по акцията от предния ден, съобщава агенция "Кросс". Зам.-шеф на ДФ "Зедеделие" става през 2007 година и поема специално ресор "Развитие на селските райони". След напускане на държавния пост открива консултантска фирма в този сектор.
Разследваната обществена поръчка е именно от Оперативна програма "Развитие на селските райони" и е на стойност почти четири милиона лева, твърдят разследващите.

Заедно с неофициалния консултантски посредник Анжела Запрянова и кмета на Садово Марин Йосифов, Дърев е уговарял кандидат-изпълнители срещу пет процентов комисион да лобират за спечелване на поръчката пред тръжната комисия. Сигнал за подобни корупционни схеми и опит за търговия с влияние е бил подаден още в края на 2009 година в ДАНС, след което община Садово е била поставена под непрекъснато оперативно наблюдение.

Според екипа, ангажиран с акцията в община Садово и офиси в София на 30 юни, събрани и иззети са достатъчно доказателства, но разследването е в начален етап. Спрямо Дърев, Запрянова и Марин Йосифов е наложено прокурорско задържане за 72 часа, до изтичането на което следва да има повдигнато обвинение.