Франция тръпне със скандалната афера "Бетанкур"

Архив Варна

01-07-2010, 18:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Франция следи изкъсо развитието на скандалната афера "Бетанкур", която разбуни много духове в страната на любовта.

В Париж днес започна процес срещу фотографа Франсоа-Мари Бание. С него влиза в съдебната зала една афера, която месеци наред вълнува пресата и политическите среди във Франция.

Основна фигура в скандала е една жена, с която е бил свързан 63-годишният фотограф. Скандал изобщо нямаше да има, ако въпросната жена не беше Лилиан Бетанкур, наследничката на козметичната империята Л'Ореал, най-богатата жена във Франция. Аферата доведе до политически скандал, когато се оказа, че в нея е замесен министър, свързан с реформите на президента Саркози, съобщи БНТ.

Една дъщеря съди приятел на майка си, защото използвал преклонната й възраст, за да получава скъпи подаръци и големи суми пари. Това щеше да бъде битова драма, ако майката не беше Лилиан Бетанкур, която заема 17-то място в класацията на Форбс на най-богатите жени в света.

Обвиняемият е известният фотограф Франсоа-Мари Бание. Факт е, че Лилиан е похарчила за него близо 1 млрд. евро. Адвокатът на дъщеря й го нарича "хищник", който е ограбил богатата дама. Според Оливие Мецнер, главната подбуда на Франсоаз е тревогата за майка й.

Известно е още, че Франсоаз искаше да наложи настойник на майка си, ако бъде призната за невменяема. 87-годишната Лилиан Бетанкур твърди, че е вършила всичко напълно съзнателно.

Според нейния адвокат истинският й противник е дъщеря й и уликите, с които се е сдобила, са събрани чрез шпиониране и кражба на документи.

Шпионин се оказа домоуправителят на Лилиан Бетанкур, който тайно е записвал нейни разговори. Записите дават материал за доста по-мащабна афера. Оказва се, че Бетанкур има недекларирани сметки в Швейцария.

Най-скандални са разкритията за подозрителни връзки с министъра на труда Ерик Вьорт и неговата съпруга. Тази част от скандала може да му струва поста и вече създаде притеснения за президента