Добрич домакинства на национален балетен конкурс

Архив Варна

02-07-2010, 08:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

След 10-годишно прекъсване Добрич отново е домакин на Националната среща на млади балетни изпълнители “Анастас Петров”.

От днес до 4 юли в драматичен театър “Йордан Йовков” ще се проведе XIV Национална среща на млади балетни изпълнители “Анастас Петров” – Добрич 2010”. В конкурса ще участват 35 балетни изпълнители от Националното училище за танцово изкуство-София, Софийската опера и балет, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Националното училище по изкуствата–Варна, Балетното училище “Щатс опера” – Виена, Оперното-филхармонично дружество – Бургас, Националния балет от Флорида–САЩ и Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров”-Бургас.

Официалното откриване на балетната среща е на 3 юли от 9.00 часа ДТ “Йордан Йовков”. Проявата е включена в Програмата за мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2010 година. Танцьорите, получили голямата награда „Анастас Петров”, І-ва, ІІ-ра и ІІІ-та награда в група „Б” – младша възраст ще получат едногодишна стипендия от Министерството на културата. Срещата е национален балетен конкурс, който има за задача да подпомогне и стимулира творческото и изпълнителското развитие на младите балетисти като отчита постиженията им в класическия и съвременния танц и тенденциите на тяхното развитие. Конкурсът се провежда в три състезателни тура: І-ви тур - Класическа хореография от задължителната програма; ІІ тур - Класическа хореография; ІІІ тур - Класическа и съвременна хореография. Наградният фонд изцяло е осигурен от община град Добрич. Голямата награда „Анастас Петров” представлява  парична награда и диплом. Освен това ще бъдат връчени още една специална награда на името на Анастас Петров– статуетка на добричкия  художник  Христо Господинов и диплом, както и специална награда за артистичност от Фонд „Нина Кираджиева”. Осигурени са и парични награди и дипломи за талантливи изпълнители.

Журито е с председател доц. Бисер Деянов – премиер солист, педагог, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Лауреат на Международния балетен конкурс – Варна. Членове на авторитетното жури са прима балерината и балетен педагог Евгения Кръстева, балетният педагог проф. Лили Драгулева, прима балерината и музикален педагог Росалия Кирова и доц. Ясен Вълчанов, Премиер солист и преподавател в АМТИИ-Пловдив, носител на Голямата награда на „ Анастас Петров” 1982 г. Закриването на срещата, обявяване на наградите и галаконцерт на лауреатите и финалистите ще се състои на 4 юли от 19 часа в Драматичен театър “Йордан Йовков”.