Обновяват с европари театри, галерии и паметници на културата

Новините

07-07-2010, 11:20

Снимка:

СНИМКА: ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

57 млн. лева безвъзмездна финансова помощ по 17 европейски проекта e получило Министерството на културата по оперативната програма „Регионално развитие” на Европейския съюз.

С част от парите ще бъдат обновени театрите във Варна, Бургас, Шумен и Сатиричният театър в столицата, Националната галерия за чуждестранно изкуство в София, Националният музей на българското изобразително изкуство, Русенската опера, Националното училище за музикално и танцово изкуство в Пловдив, Професионалната гимназия по полиграфия и фотография в София, Оперно-филхармоничното дружество в Русе, Националният политехнически музей в София, Национално училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров” в Бургас, Оперно-филхармоничното дружество в Бургас, Концертният комплекс „България” в София, както и Националният исторически музей.

Втора част от безвъзмездната финансова помощ е предназначена за подкрепа на паметници на културата от национално и световно значение. Парите са за възстановяване, консервация, опазване, реставрация, експониране, оборудване, въвеждане на техники и програми за интерпретация и анимация и др., за подобряване на съпътстващата туристическа инфраструктура, необходима за нуждите на паметниците на културата. Финансирани са църквата „Свети Георги” в с. Арбанаси край Велико Търново и Ески джамия в Стара Загора.
Третата част от безвъзмездната финансова помощ се отпуска за организиране на международни фестивали.