Труд: Пак проблеми с онколекарства

Архив Варна

10-07-2010, 08:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Липсват лекарства срещу рак на бъбрека и на кръвта. Това заяви пред вчера Теодора Захариева, председател на Български пациентски форум.

30 болни българи от София, Бургас, Варна и Плевен още от април т. г. чакат одобрение да получат спасителния си медикамент срещу тумор на бъбрека, пише „Труд“. “Точно по тази причина идната седмица пациентка от Плевен ще заведе дело срещу Министерството на здравеопазването”, обясни Захариева.

В хематологични отделения в страната пък не били доставени достатъчни количества на препарата иматиниб. Не е решен проблемът и с друг медикамент срещу левкемия. “Процедури бавят регистрацията на цената му, а болните продължават да пътуват до Гърция, Турция и Македония, за да си го купуват оттам”, заяви още Захариева.
От МЗ обещаха проверки по тези сигнали и отговор за реакция си до вторник.

“Кога ще бъде възстановено заплащането на 12-те пътувания годишно на българите с трансплантирани органи до наблюдаващите ги в София лекари. А не както е в момента от общините да се поемат само 3 пътувания”, попита по време на парламентарния контрол вчера д-р Ваньо Шарков от “Синята коалиция”.
Здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова обеща тази мярка да се преосмисли. И да докладва за решението на проблема, когато то бъде взето.
“Ще потърсим нужните 50 хил. лв. за евентуално поставяне на спешни екипи по пътищата през летния сезон”, добави Борисова на друг зададен й въпрос. Той беше от червения депутат д-р Евгений Желев. Докторът напомни, че през 2008-а и 2009 г. линейки дежуряха по пътищата, за да бъдат по близо при инциденти.