Властите в Иран ще преразгледат смъртна присъда чрез замеряне с камъни

Новините

10-07-2010, 14:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Иранските власти са съобщили, че възнамеряват да преразгледат смъртната присъда чрез замеряне с камъни на жена, която е била обвинена в прелюбодеяние и осъдена.

Сакине Мохамади Аштиани е била призната за виновна от ирански съд, което се наказва с убийство с камъни. Друг съд обаче реши жената да бъде наказана с 90 удара с камшик, предават световните информационни агенции.

Случаят предизвика остра международна реакция и няколко западни държави и правозащитни организации поискаха прераглеждане на това съдебно решение. Генералният секретар на иранския Съвет за правата на човека Мохамад  Джавад Лариджани обаче заявява, че убиването с камъни съществува в иранската конституция и съдебната система не може да промени това само заради натиск и кампании от страна на Запада.

"Съдиите в страната ни само в редки случаи прибягват до тази присъда, а и в този случай подобна присъда би могла да бъде или преразгледана, или дори поправена, особено, след като друг съд е постановил присъда удари с камшик", е коментирал Лариджани.
От иранското посолство в Лондон пък са съобщили, че Аштиани няма да бъде убита с камъни, но нейният адвокат твърди, че съдбата й остава неясна.

През януари 2009 г. иранските медии съобщиха, че седем души ще бъдат убити с камъни. Сред тях е  мъж, който е бил екзекутиран през февруари. Друг иранец, обвинен в прелюбодеяние, пък е убит с камъни на 5-и март, а през октомври мъж и жена са избегнали жестоката присъда, след като адвокатите им спечелили обжалването в съда.