Жестоки убийства на кучета и котки в Добрич

Архив Варна

10-07-2010, 15:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Зверски убийства на кучета и котки са станали в Добрич през последните месеци, съобщи за ВарнаУтре.бг Мария Великова от Българо-германското дружество за защита на животните.

Четириногите са били одирани и захвърляни на различни места в града.

„Намерихме седем трупа на одрани кучета. Гледката е шокираща. Едното е било одрано живо, защото така кожата е хиляди пъти по-пухкава и водоустойчива от тази на вече умъртвеното животно. Убитите кучета бяха оставени до кофи за боклук в жк „Добротица” и на различни места в централната част на града. Те са майсторски одрани и си личи, че са искали да вземат кожата”, разказа Великова.

Тя е категорична, че щом един човек може да направи това, той може да направи всичко. Затова настоява убийството на кучета да бъде криминализирано. В момента в България няма присъда за убийство на животно. 

Великова подчерта, че в другите европейски държави спазват законите и затова няма бездомни кучета. Те си решили проблема с кастрация на кучетата, а в България уличните четириноги са превърнати в бизнес, включително и за ветеринарните лекари. Приютите в страната били за усвояване на европейски средства, а не за разрешаване на проблемите.

В Добрич в момента едно куче може да бъде осиновено срещу такса от 20 лева. Издава се паспорт, поставя се ваксина на кучето и то вече е собственост на новия си стопанин.

Преди месец от Българо-германското дружество за защита на животните проверили осиновителите в Добрич. Оказало се, че в домовете им останали само 5 от общо 40 осиновени кучета.

Мария Великова призна пред ВарнаУтре.бг, че гледа 23 кучета и 2 котки.

„Все си викам повече да не взимам, но сърцето не ми дава да спра да помагам на животните, нуждаещи се от помощ. За една седмица сега съм приютила едно с два счупени десни крака и едно захвърлено малко котенце."

{gallery}Dobrich/2010-07-10-kucheta-2{/gallery}