ЕКОФИН ни включва в списък на страни със свръхдефицит

Архив Варна

13-07-2010, 08:42

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Очаква се днес България, заедно с Кипър, Дания и Финландия, да бъде добавена към списъка на страните, срещу които са предприети процедури за прекомерен дефицит, съобщи БНТ.

Това ще стане на срещата на Съвета по икономика и финанси на ЕС, в която ще участва и българският финансов министър Симеон Дянков.
На срещата на ЕКОФИН европейските правителства са постигнали споразумение за създаване на нови строги санкции за страни с високи публични дефицити, включително ограничаване на отпусканите субсидии.

През миналата седмица ЕК препоръча на съвета на министрите да започне официална процедура за свръх дефицит на бюджета ни за миналата година. Дупката в държавните финанси за 2009 г. бе 3.9% от БВП, като допустимият праг спорд Маастрихтските критерии е 3%.

Правителството вече е изготвило макрорамката на бюджета за 2011 и тя ще бъде представена на заседанието на ЕКОФИН, стана известно от изявление на Дянков отпреди дни. Прогнозата на правителството е, че ще отбележим икономически ръст през 2011, който ще е около 3% , а дефицитът ще бъде под 2,7%.

Финансовият министър определи като голям успех на правителството фактът, че не са намалявани пенсии и заплати и не са увеличавани данъци, както го направиха много от съседните ни държави.