Мики Маус с нацистка свастика разяри Полша

Архив Варна

14-07-2010, 20:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Огромен транспарант с изображение на Мики Маус с голо женско тяло, на фона на свастика смути в Полша, където спомените за страданията, причинени от нацистка Германия, все още са силни, предава АП.

Плакатът, който е бил поставен през юни в град Познан, в Западна Полша, само на крачка от синагогата, е дело на италиански художник. Tой нарича произведението си "ужасите" на американския начин на живот. То е част от изложба на произведения на съвременно изкуството, която ще бъде открита през есента.

Но реакцията на поляците показва, че в страната няма желание за сатирични художествени изображения, свързани с нацистите. Германия нападна Полша през 1939 г., с което даде старт на Втората световна война, в която са загинали милиони поляци.

"Тази арт провокация е форма на насилие срещу чувствителността на много хора", заяви Норберт Напиерай от Общинския съвет на града, който поиска от прокурорите забрана на плаката.

Прокуратурата обаче реши, че на плаката е изобразено изкуство и не нарушава законите на страната срещу призиви, подкрепящи нацизма.

Транспарантът е бил обезобразяван вече два пъти, откакто е окачен, и във вторник вече не беше опънат на сградата в центъра на града. Въпреки скандала, директорът на галерията Мария Царнецка каза, че планира да го постави отново.

"Изкуството трябва да бъде провокативно и противоречиво", казва тя, като заяви, че постерът не се стреми да пропагандира нацизма, а иска да изложи "символите и как те въздействат".

"Главата на Мики Маус и свастиката са на същото ниво - те не означават нищо и са част от глобализирания свят", каза Царнецка.

Еврейски лидери, които се чувстват обидени от плаката, не се съгласиха, заявявайки, че свастиката все още означава нещо много реално за много поляци, както за евреи, така и за не-евреи.

Полша е била дом на най-голямата еврейска общност в Европа, с около 3.5 милиона души, преди тя да бъде почти унищожена по време на Холокоста. Нацистите инициираха жестокости и срещу не-евреите и са убили около 6 млн. полски граждани, около половината от тях евреи, а другата половина християни.

Главата на еврейската общност в Познан Алися Кобус на 64 г., описва, че е изпитала огромен наплив от погнуса, когато е видяла за първи път плаката.

"Това е шок за хората, които все още изплашени от ада на Холокоста", каза тя.

Произведението - "NaziSexyMouse" ("НациСексиМишка") от италианския художник Макс Папеши е част от поредица произведения, смес от култови американски анимационни фигури с изображения на бойни отровни вещества, оръжия и други агресивни символи.

Папеши обяснява на своя уебсайт, че изкуството му е разбрано "политически неправилно". То трябва да се разбира като коментар към САЩ, разкривайки "целия ужас на този начин на живот".

Неговите образи - Мики Маус като нацист, или Роналд Макдоналд като войник с картечница в Ирак, губят "успокояващото си въздействие и се променят в колективен кошмар", обяснява артистът.

"NaziSexyMouse" е тази седмица в Берлин като част от изложба, но изображението не е изложено публично там и не предизвиква възмущение.

Ръководителят на Берлинската художествена галерия каза, че възрастните хора често не разбират, че комбинации от иконите на поп културата като Мики Маус и исторически символи като свастиката са предназначени да бъдат сатирични.

"За по-младото поколение тази картина е просто шега; възрастните хора понякога не я харесват, или не я намират за смешна, но никой не се е обидил досега", каза Агнес Каплон, управител на галерия Abnormals в Берлин.

Изложение на образа на Мики Маус е в центъра на съдебно дело в Русия. Двама руски куратори, които разгневиха Руската православна църква с изложбата, която включва и снимки на Исус Христос, представен като Мики Маус и Владимир Ленин, бяха осъдени в понеделник за подбуждане към религиозна омраза и бяха глобени, но не и осъдени на затвор.

На снимката: Постерът в град Познан, рекламиращ изложба на съвременно изкуство