Областните управители ще продават държавни имоти под 500 000 лв.

Архив Варна

15-07-2010, 09:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Скандален законопроект за изменение и допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, който предвижда продажбата на имотите – частна държавна собственост с данъчна оценка под 500 хил. лв. да се извършва от областните управители, бе приет днес от НС на първо четене.

Поправките минаха с 80 гласа за, 36 против и 11 „въздържал се”. В подкрепа на поправките се обявиха от ГЕРБ – 76 гласа. От „Атака” се разделиха – едва четирима за, двама бяха против, един се въздържа. Шестимата гласували от Синята коалиция също се въздържаха. БСП и ДПС бяха против.

Според вносителите това ще донесе по-големи печалби и сделките ще се реализират по-бързо. Мотивите им бяха остро критикувани от опозицията и от Синята коалиция и „Атака”. По време на дискусията отсъстваше ресорният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Мартин Димитров попита знае ли се изобщо колко точно са имотите държавна собственост с данъчна оценка под и над 500 хил. лв. Според Павел Шопов пък се цели продължаване на лошите практики на досегашната приватизация и заподозря, че някои като кебапчийски котараци се облизват.

Критиките на опозицията се концентрираха около обвинения за партийна корупция и лобизъм. Според Мая Манолова по този начин Агенцията за приватизация става излишна, превръща се в ненужно украшение, финтифлюшка. Тя посочи, че така удовлетворени ще бъдат само местните лобита.

От ДПС пък директно поискаха управляващите да оттеглят законопроекта си като обясниха, че не става дума за лобизъм, а за обикновена партийна корупция. „Лобизмът е нещо много по-висше, там се иска пилотаж”, коментира Христо Бисеров от парламентарната трибуна.

Делян Добрев от ГЕРБ, който е един от вносителите, обясни, че един от мотивите да бъде внесено това предложение е, че има редица имоти с много ниска данъчна стойност, които не е ефективно да бъдат продавани от Агенцията за приватизация, защото са на стойност от 1000, 2000 и 5000 лева. Ако продажбата им бъде оставена на областните управители, те ще разгласят по-добре за търга, ще има повече участници и съответно повече печалби, каза още той. Добрев възрази и на обвинението, че отклонява приходи, които щели да влязат в Сребърния фонд. Досега там постъпления от продажби на имоти не е имало, само от предприятия.

От ГЕРБ все пак са склонни на отстъпки по отношение размера на сумата, под която ще бъдат оправомощени областните управители.

След многократни настоявания от страна на опозицията Искра Фидосова реши да се нагърби с представяне становището на правителството и има ли промяна във визията на ГЕРБ как да се случва приватизацията у нас.

Оказа се, че и от „Атака” са против. Според Павел Шопов се цели продължаване на лошите практики на досегашната приватизация и заподозря, че някои като кебапчийски котараци се облизват.

Дебатите продължиха повече от час и бяха много оспорвани. Такива се очертават да са и обсъжданията в комисиите между първо и второ четене на закона.