Откриха праисторически същества около Големия бариерен риф

Архив Варна

15-07-2010, 16:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Австралийски учени са открили странни праисторически морски видове на стотици километри под Големия бариерен риф, в безпрецедентна мисия за изследване на застрашените видове от затоплянето на океана, предаде AFP.

Древни акули, гигантски риби, електрически медузи, рояци от ракообразни и примитивни калмари, са сред удивителните същаства, заснети от дистанционно управляваните камери на кораба Osprey Reef.

Водещият изследовател Джъстин Маршал заяви днес, че неговият екип е намерил и няколко неидентифицирани вида риби, включително "праисторически 6-хрилни акули", с помощта на чувствителни камери, пригодени да работят при специални условия на слаба осветеност, които са направени по поръчка и работят на 1400 м дълбочина под морското равнище.

"Някои от съществата, които видяхме, бяха донякъде очаквани, някои от тях не очаквахме, а други не сме идентифицирали още", заяви Маршал, който е преподавател в университета на Куинсленд.

"Имаше една акула, която наистина не очаквах да видя. Навярно беше акула котка, която е със странна гръбната перка".

Екипът е използвал глава на риба тон, забита на клечка, за да привлече съществата, които живеят извън обсега на слънчева светлина.

Маршал заяви, че изследвания са били направени по спешност, заради последните нефтени разливи, засягащи отбелязания в защитената книга за световното наследство Голям бариерен риф. Нараства заплахата за неговото биологично разнообразие и заради затоплянето и увеличаването на киселинността на океаните в света.

"Едно от нещата, които се опитваме да направим, изследвайки живота в морските дълбини, е да открием какво има там, преди да го унищожим", каза още Маршал.

"Ние просто не знаем какво живее там и нашите камери вече могат да записват поведението и живота в най-голямата биосфера на Австралия - дълбоките води", добави той.

Учените вече предупредиха, че рифът, който се простира на 345 хил кв км, е в сериозна опасност. Глобалното затопляне и дъждовните води, замърсени с химикали, заплашват да причинят болести и дори да убият чувствителните биологични видове, които живеят там.

През март тази гдина китайският въглищен кораб Shen Neng 1 причини един от най-лошите разливи на масло в историята на Австралия.

Маршал заяви, че специалните камери ще бъдат изпратени на дъното на Мексиканския залив, за да следят ефектите на нефтения разливи там, върху морския живот.