В Тервел въведоха 4-дневна работна седмица

Новините

16-07-2010, 09:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В община Тервел e въведена 4-дневна работна седмица до края на годината, заяви на пресконференция в Добрич регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева.

Заповедта на кмета Живко Георгиев засяга служителите в администрацията, както и 17 детски градини в общината. В резултат на това всички работещи ще имат по 4 дни неплатен отпуск всеки месец, а заплатата им ще намалее с 20 на сто.  
"Имало е дори хора, работещи в бюджета, които са били в платен отпуск, но са били извикани и накарани да си прекратят платените отпуски и да пуснат молби за неплатен. Работещите в детските градини в Тервелско няма да затворят врати в петъчните дни и макар че ще са в неплатен отпуск петъчните дни до края на годината, те ще работят и ще приемат деца. Целта на мярката е икономия на фонд работна заплата" - каза Г. Василева.

Василева посочи, че основната заплата на непедагогическия персонал е 265 лева и при него подобна мярка не бива да се прилага. „Хората имат заеми и изчислихме, че реално като се намали заплатата им с 20 % и платят вноските си по кредитите, тези работници ще се прибират в домовете си със заплата от 2 лв." - добави Василева.
Тя е на мнение, че вариантът е по-приемлив  за педагозите, въпреки че и те всеки ден ще приемат деца като забавачките няма да затварят врати.
Лидерът на синдиката в Добрич прогнозира, че през есента официалната безработица в Добрич ще бъде 13-15%. Василева смята, че реалната безработица в Добрич в момента е 13 %, при данни на агенцията по заетостта от 9,9%, посочва Василева.

В същото време се разбра, че в понеделник ще се проведе заседание на Изпълнителния съвет на КНСБ, на което ще бъдат обсъдени предложените от координационния съвет на синдиката условия за участие в преговорите по пенсионната реформа. Гинка Василева, която е член на Изпълкома каза, че КНСБ по никакъв начин не е давала съгласие за дискутираните промени по пенсионната реформа. Тя посочи, че тепърва това ще се обсъжда и синдиката има конкретни условия, при които ще преговаря и дебатира реформата. Основно 4 били предложенията на консултативния съвет, но всички те са с плавно увеличаване на пенсионната и осигурителна възраст. Синдикатите ще настояват още за генерална модернизация на системата, така че 65 % от пенсията да е от солидарния първи стълб и поне 20-25 % - от допълнителното осигуряване.