Венецуела скъса отношения с Колумбия

Новините

23-07-2010, 11:30

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Президентът на Венецуела Уго Чавес е сложил край на дипломатическите отношения със съседна Колумбия, заради обвинения, че е близък съюзник на САЩ и информация, че колумбийски бунтовници са намерили убежище във Венецуела, предаде АР.

Чавес обяви край на отдавна обтегнатите отношения вчера.

Президентът твърди, че е бил принуден да скъса връзките, тъй като колумбийските власти настояват, че той не е успял да се пребори с левите бунтовници в страната, които са намерили убежище на венецуелска територия.

На срещата на Организацията на американските щати (ОАЩ) във Вашингтон колумбийският посланик Луис Алфонсо Хойос представи снимки, видеозаписи, свидетелски показания и карти на това, което той твърди, че са бунтовнически лагери във Венецуела и настоя венецуелските власти да допуснат независими наблюдатели да ги посетят.

Чавес отговори бързо на обвиненията, с предположението, че неговият консервативен колумбийски колега - президентът Алваро Урибе, може да се опитва да предизвика война.

Чавес не отговари директно на предизвикателството на колумбийския посланик да позволи да се посетят въпросните лагери. Той настоя Венецуела да направи всичко възможно за спирането на членовете на Въоръжените революционни сили на Колумбия (FARC) и на по-малката Армия за национално освобождение да преминават на венецуелска територия.

Във Вашингтон Хойос каза, че около 1500 бунтовници се укриват във Венецуела и показа на колегите си дипломати многобройни снимки от въздуха на това, което той идентифицира като бунтовнически лагери в страната.

Той каза, че правителството на Колумбия многократно е искало сътрудничеството на Венецуела, за да преминат партизани 2300-километровата граница, която разделя двете страни. Посланикът допълни, че няколко бунтовнически лидери са сред тези, които се крият във Венецуела.

Венецуела не крие бунтовници, издирвани от Колумбия, каза Хойос, призовавайки ОАЩ да разследва твърденията на Колумбия.

Генералният секретар на ОАЩ Хосе Мигел Инсулса каза пред репортери, след четири часа заседание, че неговата организация не може да сформира инспекция, без съгласието на Венецуела.

Венецуелският външен министър Николас Мадуро заяви, че правителството на Чавес е затворило посолството си в Богота и поискаха посланикът на Колумбия в Каракас да напусне страната в рамките на 72 часа.

Пратеникът на Чавес на ОАЩ Рой Чадертон каза, че фотографиите, които Хойос е показал, не са категорични доказателства за партизанското присъствие във Венецуела.

Венецуелският президент предположи, че снимките може да са фалшиви, казвайки, че Урибе "е способен на всичко."

Чавес твърди, че Урибе може да се стреми да стимулира въоръжен конфликт с Венецуела, преди да напусне поста през следващия месец.

"Урибе е способен дори да създаде фалшив лагер в една от джунглите на Венецуела, да го атакува, бомбандира и да доведе до война между Колумбия и Венецуела", каза Чавес.

Лора Гил, политически анализатор и колумнист за колумбийския вестник "El Tiempo" каза, че не очаква конфликтът да продължи много дълго, тъй като Чавес насочва директно коментарите си към Урибе, което може би означава, че отношенията могат да бъдат възстановени при управлението на Сантос.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази надежда, че двете страни ще изгладят различията си чрез диалог, по мирен начин.

Колумбия не изглежда готова на компромис. След коментарите на Чавес страната обяви, че ще подаде жалба пред Международния наказателен съд срещу членовете на правителството на Венецуела заради сътрудничеството му с колумбийските партизански групи и предоставяне на убежище на терористи.

Обвиненията ще попаднат в графата за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, каза главният прокурор Гилермо Мендоза след среща с Урибе и членовете на кабинета.

Това са престъпления, каза той, "извършени от въоръжени групи, които са атакували нашите граждани, извършвали са отвличания, атакували са нашите въоръжени сили и според нашата хипотеза, са потърсили убежище във Венецуела". Той не каза кога ще бъде подадена жалбата.

Колумбийският вицепрезидент Франсиско Сантос каза, че намира за иронично, че Чавес скъсва отношения с Колумбия, но "не скъсва с FARK, което всъщност е трябвало да направи".