Евакуирани хора и удавени животни в Добричко след пороя

Архив Варна

27-07-2010, 08:03

Снимка:

СНИМКИ: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Девет души са били евакуирани снощи в Добричко след изсипалия се порой, съобщиха от Гражданска защита в областния град.

Спасен от удавяне е бил възрастен мъж, който е живеел във фургон в село Опанец. Другите осем души са били евакуирани от къщите им в село Бранище, в които нивото на водата е достигало до метър.

Екипът на ВарнаУтре.бг посети село Бранище и разговаря със собствениците на имотите, чиито къщи са наводнени.

Най-засегната е къщата на Иван Василев. По нея има пукнатини, тъй като много често се наводнява от дъждовете.

"Къщата е готова да падне. Снощи пристигнах и отведох родителите си в Добрич. В двора имаше близо един метър вода, а в къщата около 50 см. Родителите ми са на 76 и 72 години, като баща ми е лежащоболен пенсионер. Майка ми го е преместила в горната част на къщата, тъй като леглото му в долната е било потопено от водата", заяви синът на евакуираните хора от къщата на Иван Василев - Веселин. Вчера той преброи 20 удавени животни.

В дома на Али Осман Мустафов, който също е бил наводнен, още почистват. На помощ са пристигнали неговите роднини от Варна.

"Имаше три екипа на Гражданска защита. Най-засегнати бяха 3 къщи на Първа и Шеста улица. Всичките евакуирани бяха пенсионери. В района на казана на изхода за Добрич е имало дървен материал, който е разпръснат из цялото поле. Близкият мост е с частични нарушения. Хората извадиха кравите си, коня и кучетата от дворовете и ги качиха на по-високо място, за да ги спасят от удавяне", споделиха секретарките на кмета на Бранище Димитър Димитров. Самият кмет пък определи бедствието като потоп в равна Добруджа.

От Гражданска защита заявиха, че снощи за кратко време се изсипали 34 литра дъжд на квадратен метър.

Заради опасността от заливане на района на лозята край Добрич, с високоговорител живеещите там са били предупредени за опасността. Около 22,30 ч. високи води са залели района. Бил е поставен пост на първо районно полицейско управление до градския парк на входа на района на лозята.

Към 1 часа след полунощ водите от деретата са започнали да преливат в ниската част на градския парк в Добрич в района на комплекс „Изида”. Към 3,30 – 4 часа е преляла и водата до бензиностанция до магазин „Кауфланд” и е заляла част от булеварда „Русия”. Квартал "Строител" пък бе като Венеция. пътната настилка и тротоарите бяха под водата.