Исландия започна преговори за членство в ЕС

Архив Варна

27-07-2010, 17:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Днес започнаха официалните преговори за членство на Исландия в Европейския съюз. "Това е радостен момент. Щастливи сме да се срещнем с нашите исландски колеги", заяви преди началото им министърът на външните работи на Белгия Стевен Ванакере, който председателства до края на годината Съвета на външните министри на Европейския съюз.

Според европейски дипломати предприсъединителните преговори едва ли ще продължат повече от година и половина и Исландия би могла да стане член на Европейския съюз до края на 2012 или началото на 2013 г., съобщи БТВ.

В подкрепа на това очакване те изтъкват, че островната страна от 1994 г е част от Европейското икономическо пространство и че от 2001 е в Шенгенското пространство.

След приключването на предприсъединителните преговори обаче в Исландия трябва да се състои референдум за одобряване или отхвърляне на членството в Европейския съюз. Изходът от това допитване засега е крайно неясен. Според последни допитвания в страната противниците на членството непрекъснато се увеличават и от 54 на сто през ноември миналата година са 60 на сто в
момента.

Няколко по-сериозни проблема настройват исландците срещу присъединяването към Европейския съюз. Най-важен за тях безспорно е бъдещето на исландската риболовна индустрия, която е силно развита и осигурява до 70 на сто от износа на Исландия. Това се обяснява и с факта, че страната е забранила риболова на чужди кораби в нейни териториални  води. А членство в Европейския съюз ще означава, че Исландия трябва да прилага общата риболовна политика на съюза и да вдигне забраната за риболов пред европейски риболовци.