„Мелроуз” получава концесия за добив на газ до дни

Новините

28-07-2010, 12:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Британската компания  “Мелроуз рисорсиз ПЛС“ ще получи концесии за добив от находищата “Калиакра“, “Каварна“ и “Каварна Изток“ на следващото заседание на кабинета, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Запасите на находището, открито съвсем наскоро, тепърва ще се оценяват, но очакванията са трите кладенеца общо да нахвърлят 3 млрд. куб. метра, смята директорът на компанията Дейвид Арчър.

Така България ще си осигури 20 на сто от необходимите й количества в следващите шест години, което е съществен фактор за натиск на цените.

Спешното задействане на добив на газ от български находища ще доведе до поевтиняване на горивото с 5 - 10 процента още от октомври т.г, изчисли министър Трайков. Заедно с директора на компанията той обяви, че "Мелроуз" може още тази есен да започне да доставя суровина, която ще струва доста под 300 долара за 1000 куб. м. Такава цена иска българското правителство от руската “Газпром“, която е основният доставчик за страната ни.

Това е допълнително поевтиняване към договореното вече с руснаците до 7 процента, уточни Трайков. По оценки на специалисти от бранша “Булгаргаз“ би трябвало да купува горивото за около 200 долара за 1000 куб. м, но Арчър не пожела да коментира евентуалните им цени с думите, че това е въпрос на търговски договор между две компании. В отговор на въпрос дали тези находища ни дават коз в преговорите с “Газпром“ за цените на бъдещите доставки, той заяви, че всеки трябва да се съобразява, когато клиентът му си е осигурил една пета собствени количества от необходимите.