Бият бездомна жена със сопа на Червения, имала въшки

Архив Варна

30-07-2010, 10:08

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Репортер на ВарнаУтре.бг стана свидетел на жестока саморазправа в центъра на Варна. Жертвата е около 75-годишна бездомна жена.

Слънчев петък, майки разхождат бебета с количките си на едно от най-оживените места в центъра на Варна - градинката на Червения площад.

Още от кръстовището на бул. "Осми приморски полк" и "Цар Освободител" се чуват заплашителни викове на мъж: добре облечен, около 50-годишен, който размята дълга и дебела сопа над главата на възрастна женица, седнала на пейка. Очевидно тя е бездомна, над 70-годишна е и не повече от метър и петдесет висока.

Хората се оглеждат учудено, за да разберат какво има, но отминават.

10 секунди по-късно мъжът удря силно женицата няколко пъти, а от съседната пейка скача жена, на вид също около 50-годишна.

Но не за да защити старицата, а за да подкрепи насилника й. "Ще те убия!", крещи мъжът. "Махай се оттук!", приглася му лелята.

Никой не спира.

"Опитвах се да попреча на насилника, извиках му да остави жената намира - разказва нашият човек Христина Маринова. - Той обаче се обърна и кратко ми изкрещя: "Тя има въшки!". Попитах го дали това е основание за бой, а той ми отговари: "Да се маха оттука". После откри още едно "престъпление" на бездомната: "Виж я, яде", извика и посочи кутия с храна на пейката. Междувремено жената успя да избяга от сопата му и се скри зад мен.

Лелята, която очевидно подкрепяше саморазправата, се включи в спора с обиди към бездомната и към мен: "А бе, я се разкарай. Тая има въшки и седи на пейката, да се маха оттук".

"Добре де, трябва ли да я биете?", питам. "Ще я убия даже", крещи мъжът разгневен.

Очевидно защитата ми не беше достатъчно силна, защото насилникът продължаваше да размахва сопата си, а неговата съидейничка продължаваше да крещи за безценната пейка и въшките", обяснява Хриси. В този момент тя използвала последния си коз: обяснила им, че е репортер и заплашила да ги снима. Тогава двамата "пазачи на пейки от въшките" избягали ядосани и псуващи. "Държаха се така, все едно им попречих да извършат рицарски подвиг", разказва нашето момиче и завършва:

"21-ви век, центъра на Варна, България, Европа. 12 часа на обяд. Страшното е, че тези хора си мислят, че имат право да се държат с някого така, защото знаят, че никой нищо няма да им направи. Защото хората отминават, тя е бездомна и има въшки, а те имат сопа. Те са гражданите, защитили пейката си..."