Британско качество в образованието въвеждат БАН и ВУМК

Архив Варна

30-07-2010, 14:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Икономическият институт на БАН и Висше училище Международен колеж стартират от новата академична година съвместен проект за обучение по четири англоезични бизнес специалности.

Програмите са акредитирани от третия по големина университет в Обединеното кралство – University of Wales, съобщи на пресконференция днес доц. д-р Тодор Радев, президент на ВУМК.
Специалностите, в които студените ще имат възможност да се обучават в София, са „Hospitality Management” (Хотелски мениджмънт), “International Business Management” (Международен бизнес мениджмънт), “Business Information Systems” (Бизнес информационни системи) и „Business and Management Studies” (Бизнес и мениджмънт).

Избрали сме програмите в съответствие с потребностите на пазара от квалифицирани специалисти, поясни зам-ректорът на колежа доц. д-р Веселин Благоев. Обучението на студентите ще бъде 3-годишно и ще е част Британската система за контрол на качеството в образованието, допълни той. Това означава, че учебният материал, както и формата на изпитите, ще бъдат по стандартите на висшето образование в Обединеното кралство. Изпитите за тези специалности ще се провеждат по едно и също време у нас и в University of Wales, а работите на студентите ще се оценяват освен от български, и от британски преподаватели.

Завършилите 4-те програми ще получават две дипломи за бакалавър – българска и британска. Това ще даде възможност на нашите възпитаници да получат напълно идентични знания, подготовка и признание, както колегите им на Острова, поясни д-р Благоев.
2880 евро на година ще струва следването в България. За сравнение годишната такса в университета в Обединеното кралство е 3300 паунда. Като се прибавят и разходите за престоя, обучението там излиза средно по 9000 паунда на година, изчислиха от ВУЗ-а в Добрич.