Фидел Кастро критикува САЩ, изтезавали осъден кубински шпионин в тясна килия

Новините

31-07-2010, 13:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бившият кубински лидер Фидел Кастро критикува САЩ, че изтезавали кубински агенти задържани и осъдени преди повече от десетилетие.

Става въпрос за петима шпиони, които са в щатски затвори, съобщават световните информационни агенции. Според Кастро, един от затворниците - Херардо Ернандес, е бил настанен в много малка килия с друг затворник при условия, които били равносилни на мъчение и изтезание.

83-годишният бивш кубински лидер, който оглавяваше страната почти 50 години, не веднъж е бил обвиняван от правозащитните организации, че държи политически затворници при лоши условия. Кастро обаче контрира, че Куба никога не би измъчвала заловени
шпиони.
"Това са хора, които са страдали в продължение на 12 години. Нима техните страдания не означават нищо", е заявил Кастро относно петимата свои агенти, които са известни в Куба като "Петимата герои".

Случаят от дълго време е спорен въпрос между САЩ и Куба, която иска освобождаването им и твърди, че те са искали да предотвратят "терористични атаки" на екстремисти в изгнание.
Петимата бяха арестувани през 1998 г. и осъдени от съд в Маями през 2001 г. по 26 обвинения в шпионаж. Те получиха присъди от 15 години до доживотен затвор.