"24 часа": Инфаркти след хапчета за отслабване

Архив Варна

05-08-2010, 02:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Китайски хапчета за отслабване, които докарват инфаркт или инсулт, се продават свободно в интернет,

показала проверка на“24 часа”.

Те бяха забранени още преди 2 г. от агенцията по лекарствата. У нас обаче няма кой да санкционира онлайн магазините. Хранителните добавки съдържат забранения в ЕС сибутрамин. От САЩ и Италия съобщават за смъртни случаи, след употребата му. Сега той е открит в добавки от Китай и Индонезия.

Българските лаборатории нямат капацитет да правят редовен анализ на растителните хапчета.

Опасната съставка, която дава куп нежелани странични ефекти върху сърцето, бъбреците и черния дроб, се съдържа поне в два китайски препарата - “МейЗиТанг” и “Лида ДайДайХуа”, доказа още през лятото на 2008 г. изпълнителната агенция по лекарствата. Те бяха забранени и изтеглени от пазара.

В момента обаче двете хранителни добавки могат безпроблемно да бъдат поръчани по интернет от наши сайтове.

На сибутрамин се дължат 34 смъртни случая в САЩ, цитира американско проучване отпреди дни в. “Ди Велт”. Двама починали има и в Италия, където още през 2002 г. изтеглят от пазара всички медикаменти с веществото. В една от пробите в САЩ е открита и субстанцията фенолфталеин, която се подозира, че предизвиква рак.

Властите на няколко провинции в Германия призоваха потребителите да не купуват хапчета за отслабване от интернет. Безскрупулни търговци застрашават здравето на хората, предлагайки привидно безобидни средства за отслабване, предупреждава Йоханес Барон, областен управител на Дармщат, провинция Хесен. Хапчетата за отслабване, особено когато са купени от интернет, могат да са дори животозастрашаващи, добавя той.

Заради ефекта да потиска апетита сибутрамин обаче тайно се влага от производителите. Рекламирани като чисто растителни препарати за отслабване от Китай и Индонезия съдържат съставката.

При контролните тестове в САЩ и Германия веществото е открито с лабораторни тестове, без да е упоменато на опаковката.

Реален лабораторен контрол впоследствие върху състава на хранителните добавки у нас не се прави, признават от РИОКОЗ. Службата, под чиято шапка са сега хранителните добавки, не разполага с необходимата техника и реактиви за целта.